Sorra fújják le a kimenekítéseket a kabuli robbantások miatt

Sorra fújják le a kimenekítéseket a kabuli robbantások miatt

A terrorveszély és a kivonulásra szabott határidő, vagyis a kedd éjfélig hátralévő idő rövidsége miatt sorra fejezik be, vagy fújják le a mentőakciókat a külföldi kormányok.

A hollandok és a dánok is közölték, hogy befejezték a mentőakciót, a németeknél is már csak a katonák maradtak és ők is csak holnapig, a franciák, a birtek és az amerikaiak azonban azt mondják, amíg lehet folytatják az emberek kimenekítését – írja a Hirado.

Délelőtt még könnygázzal sem lehetett szétoszlatni a hatalmas tömeget a kabuli repülőtér környékéről.

Afgánok százai reménykednek abban, hogy még augusztus 31-éig, a szövetséges erők távozásának napjáig elhagyhatják az országot.

A légi kimenekítés is akadozott, miután az amerikai és nyugati hírszerzés a repülőtér elleni lehetséges terrortámadásról szerzett tudomást. Mindenki felszólította a még Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli reptértől.

„Arra kérünk mindenkit, ne utazzon a kabuli repülőtérre, de ha már ott van, azonnal vonuljon egy biztonságos helyre és várja a további utasításokat. Legyenek óvatosak, ugyanis a közelgő terrortámadás valószínűsége nagyon magas” – mondta Marise Payne  ausztrál külügyminiszter.

A tálibok eddig tiszteletben tartották az ígéretüket, hogy nem támadják meg a nyugati haderőket az evakuálás ideje alatt, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a külföldi csapatoknak ki kell vonulniuk a Washington által kitűzött határideig, augusztus 31-ig.

Az Iszlám Állam terrorszervezetet fegyvereseit ugyanakkor nem ellenőrzik, így annak csoportjai jelenthetik a legnagyobb fenyegetést. Az elmúlt hetekben ugyanis megerősíthették soraikat, hiszen a tálibok, miután átvették a hatalmat, szabadon engedték a foglyokat az egész országban.

A NATO-szövetségesek közben nem várják meg az utolsó pillanatot, a mostani fenyegetések után sorra jelentik be, hogy befejezik, vagy már befejezték a kimenekítési akciót.

Hollandia videón rögzítette, hogy hagyja el az utolsó repülőgépe Afganisztánt.

A dán védelmi miniszter is bejelentette, hogy már nem térnek vissza Afganisztánba.

„Az utolsó dániai gép elhagyta a kabuli repülőteret, és körülbelül 90 embert evakuáltak, köztük saját katonáinkat és a diplomatákat. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk tovább evakuálni az embereket Kabulból. A dán védelmi minisztérium egyértelműen kijelentette, hogy már nem biztonságos és indokolt Kabulba ki-be repülni” – mondta Trine Bramsen dán védelmi miniszter.

Hírdetés

Németország nem erősítette meg terveit, de több jelentés szerint a csütörtöki négy járat volt az utolsó, mielőtt a német hadsereg holnap végleg elhagyja az országot.

Történelmi magyar mentőakció Afganisztánban

Sikeres volt az afganisztáni magyar mentőakció, minden magyart hazahoztak Kabulból, aki el akart jönni – ezt mondta a honvédelmi miniszter. Összesen 540 embert, magyarokat, afgánokat és más nemzetiségűeket, mentettek ki a magyar katonák. A honvédség parancsnoka szerint a különleges műveleti osztag történelmet írt, annyira komoly kihívást jelentett az akció. Minden kimenekítésre váró utast el kellett juttatni a kabuli reptérre, és közben meg kellett akadályozni, hogy terroristák feljussanak a magyar gépekre.

„Nem emlékszem olyan szabású kimenekítési műveletre a közelmúltból, amikor ilyen kihívsának kellett megfelelni a katonáinknak” – így értékelte Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a csütörtök éjjel zárult afganisztáni magar mentőakciót.

Elmondta: Az Operation Sámán nevet viselő kimenekítési műveletben a honvédség csak a saját eszközeire számíthatott. Az akcióban két Airbus A319-es gépet használtak, amiket életmentő eszközökkel is felszereltek. Ezek tizennégyszer fordultak Kabul és az üzbegisztáni Buhara között, ahonnan már polgári repülőgépek hozták Magyarországra az embereket.

A két katonai gép az utolsó kimenekítettekkel csütörtök hajnalban szállt le Kecskeméten. Emlékeztetett: A honvédség múlt kedden kapta meg a kormánytól azt a feladatot, hogy minden magyar állampolgárt hozzanak haza Afganisztánból.

„A katonák kevesebb mint 20 óra alatt felkészültek a feladat végrehajtására.

Létrehoztunk egy különleges műveleti osztagot, amely tartalmazott egy különleges műveleti csoportot. Rohamlövész alegységet, a légierő kijelölt gépeit, azok kezelő személyzetét és fenntartó elemeit, a titkosszolgálatok kollégáit, illetve a tolmácsokat” – mondta Ruszin-Szendi Romulusz.

A mentési akció nem volt egyszerű. A Kabuli reptéren teljes káosz uralkodott. A honvédség ott készült felvételein is az látszik, hogy emberek ezrei vették körbe az afgán főváros repülőterét, hogy bejussanak és repülővel elhagyhassák az országot. Volt, hogy lövöldözések is voltak a katonák közvetlen közelében.

„Mindez nem jöhetett volna létre, ha a haderőfejlesztés nem ilyen sikeres. Azért tudtam nyugodt szívvel útnakindítani ezt az osztagot, mert meg volt az a fegyverzet, felszerelés, szállítóeszköz, ami kell ahhoz, hogy a katonáimat nyugodt lelkiismerettel küldjem műveleti területre, egy olyan feladatra amit még soha nem hajtottunk végre” – emelte ki a Magyar Honvédség parancsnoka.

A mentőcsapatra az is nagy terhet rótt, hogy csak azokat menekítsék ki, akiknek a személyazonosságát a magyar hatóságok már leellenőrizték.

„Annyit tudok elmondani, hogy volt másik nemzet, amelynek a repülőgépének fedélzetén a menekített már bombát szerelt a WC-ben” – tette hozzá.

Több mint 500 embert sikerült kihozni Afganisztánból – összegezte az akció mérlegét a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor kiemelte: a magyar civilek és katonák mellett olyan afgánokat és családjukat is kihoztak az országból, akik az elmúlt években segítették a magyar missziót.

„A katonák kimenekítettek 540 főt. Magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat. A magyar állampolgáropknak 100 százalékát tudtuk hazahozni. Akiről volt tudomásunk, akik felvették velünk a kapcsolatot, akik ki akartak jönni, és ezt jelezték, azokat haza tudtuk hozni, ki tudtuk őket menekíteni” – mondta a tárcavezető.

Hozzátette: A magyar és az afgán állapolgárokon kívül osztrák és amerikai személyeket is kimenekített a magyar mentőcsapat. A Belügyminisztérium közlése szerint a csütörtökön Magyarorországra érkezett 66 felnőtt és 48 gyermmekorú afgánt is Tompán és Röszkén helyezte el az országos idegenrendészeti főigazgatóság, és mint írták: a kimenekítettek teljes körű ellátásáról a magyar állam gondoskodik.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »