Sikeres gyerkőcnap Kézdivásárhelyen

Sikeres gyerkőcnap Kézdivásárhelyen

Három napon át zajlott a céhes városban a legkisebbek ünnepe, a Gyerkőcfesztiválnak keresztelt rendezvény. Május 30. – június elseje között változatosabbnál változatosabb programokban lehetett válogatni, természetesen több helyszínen.

A Gyer­kőcfesztivál a Vigadó Művelődési Házban és a Wegener parkban zajlott, itt óriási volt az érdeklődés, rengetegen fordultak meg a sétányokon, illetve a szélükön elhelyezett sátraknál. A szervezők kitettek magukért, munkájukat több civil szervezet is támogatta.

A háromnapos rendezvény programkínálatát helyszűke miatt nehéz lenne felsorolni, így a teljesség igénye nélkül szemelgetünk az érdekesebbek közül.

Hírdetés

A park játszótere mögötti zöldövezetnél ütötték fel jurtájukat a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai, rengetegen várakoztak, hogy a három ló valamelyikére felülhessenek, szakszerű vezetéssel megtehessenek néhány kört. Amíg sorra kerültek is volt, amire rácsodálkozniuk, hiszen érdekes volt a történelmi sarok, ugyanakkor a régi katonaruhákat, a valóságosnak ható fegyverutánzatokat is meg lehetett tapogatni.

A Felső-Háromszéki Kézműves Egyesület tagjai a nemezelés, bútorfestés, hímzés és a cérnagrafika rejtelmeibe avatták be a legkisebbeket, a Csodafőnix Egyesület szabadtéri fajátékokkal, arcfestéssel kedveskedett, míg a Pro Pectus Egyesület kézműves tevékenységekre, mozgásos játékokra hívta az érdeklődőket. A legelső, a parkban megtartott gyerkőcfesztiválon is nagy sikernek örvendtek a hagyományos mesterségek űzői, így a szervezők az idei rendezvényre sem mulasztották el meghívni őket. Szántó József a mézespogácsa-díszítés rejtelmeibe avatta be a kíváncsiskodókat, Szalma Zsolt az üvegfúvást és -festést mutatta be, Hodor Andrea kiégethető gyurmafigurák készítésére, Vetró András szobrászművész pedig agyagozásra oktatta a gyerekeket.

A Wegener Pro Sanitate Alapítvány révén óriás sakkozás valósult meg, a Salvatore Egyesület elsősegélynyújtási bemutatót tartott, a Zöld Nap Egyesület pedig családi vetélkedőt szervezett. A Millennium park mögött a rendőrség, a csendőrség, a rohammentősök, a hulladékgazdálkodási cég járműveit lehetett megtekinteni, a szirénájukat, jelzőfényeiket bekapcsolni. Ennek a környéken lakók vélhetően nem örültek, hiszen folyamatosan szóltak a jelzőkürtök, a gyerekek azonban szemlátomást imádták, hogy beülhetnek egy rendőrautó vezetőülésébe és ki-bekapcsolgathatják a jelzőeszközöket.

Mindezek mellett a Vigadóban több előadást lehetett megtekinteni, ugyanakkor a Wegener park szabadtéri színpadán is kisebb szünetekkel, de folyamatosan sorakoztak a produkciók. A Gyerkőcfesztivál tiszteletére a szervezők alkalomhoz illő díszítéssel látták el a központban lévő #Kézdi feliratot is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »