Mostantól Szent Flórián szobra védelmezi az ipolynyéki önkéntes lánglovagok áldásos munkáját

Mostantól Szent Flórián szobra védelmezi az ipolynyéki önkéntes lánglovagok áldásos munkáját

Szent Flórián ünnepnapján színes programmal ünnepelte megalakulásának ötödik évfordulóját az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltóság. Május 4-én délelőtt ifjúsági tűzoltóversenyt szerveztek a község focipályáján, majd Szent Flórián szobrának felszentelésére került sor az ipolynyéki tűzoltószertár homlokzatán.

A 2019 tavaszán alakult önkéntes tűzoltó szervezet első alkalommal rendezte meg a tűzoltók védőszentjének emléknapjához igazítva az ifjúsági tűzoltóversenyt az ipolynyéki polgármester kupájáért.

A tűzoltó akadálypályán a szervezet fiatal önkéntesei versenyeztek. Az ügyességi feladatokat sikeresen teljesítette a csapat, melynek az óvodásoktól egészen a 15 éves korúakig vannak tagjai.

Mint Lukács Bernadett, az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltóság elnöke a Felvidék.má-nak elmondta:

A fiatalok javarészt ipolynyékiek, azonban a környező falvakból is vannak érdeklődők.

A szombat délelőtti tűzoltóversenyen külön értékelték a kicsiket, illetve az idősebb korosztálynál a lányok és fiúk kategóriákban hirdettek eredményt. A kicsiknél első helyen végzett Kažimír Oliver, második lett Antal Sebastian, a harmadik helyet pedig Cseri Dávid szerezte meg.

A lányoknál első lett Kažimír Jessica, a második helyezett Nagy Ráhel, míg a harmadik helyen Böjtösová Viktória végzett. A fiúknál Nagy Ábel lett az első, Nagy Gergely a második, és Zsigmond Zoltán a harmadik helyet szerezte meg.

A kiértékelést baráti körben elfogyasztott ebéd követte. Majd délután következett Szent Flórián szobrának megszentelése és megkoszorúzása.

Mint az ünnepi eseményen Baksa Krisztián, Ipolynyék polgármestere kifejtette:

Parák József, püspöki helynök, Ipolynyék plébánosa szentelte meg Szent Flórián szobrát.

Hírdetés

Lukács Bernadett köszöntőjében röviden felvázolta a szervezett tűzoltás történetét. Mint fogalmazott: „az évszázadok alatt a műszaki eszközök fejlődtek, azonban a hivatásos és az önkéntes tűzoltók közös célja változatlan: a bajbajutottak megsegítése. Ehhez óriási jelenlét, bizalom és elhivatottság szükséges.”

Hozzátette, tűzoltónak lenni nehéz és felelősségteljes foglalkozás, életüket kockáztatják az embertársaik megmentésénél.

Szent Flórián szobra az állhatatosság, a becsület, az embertársaink önzetlen megsegítésének a jelképe – szögezték le.

Szent Flórián szobra alatt két kis emléktáblát helyeztek el, magyar és szlovák felirattal. Az alábbi szöveg olvasható a kis táblán: „Szent Flórián tűzoltók védőszentje. Állítatta: Ipolynyék Önkéntes tűzoltóság 2024. május 4-én. Istennek dicsőség, embernek segítség”

Az önkéntes tűzoltóság elnöke végezetül megköszönte bajtársainak az odaadó önkéntes munkát és a családjaiknak a támogatást a hivatás gyakorlásához.

Az öt évvel ezelőtt létrejött önkéntes tűzoltóság hiánypótló munkát végez a katasztrófavédelemben. A Nagykürtösi járásban csupán Kékkőben található hivatásos tűzoltóság, de a járás több településén is működik önkéntes tűzoltó csapat. A leghatékonyabb az ipolynyéki különítmény.

Mint Marek Tkačik parancsnok elmondta, a szervezetnek huszonöt önkéntes tagja van. Jó úton halad az utánpótlás nevelése is. Jelenleg mintegy harminc fiatallal foglalkoznak heti szinten. Ezek a fiatalok mutatták be tudásukat a szombat délelőtti versenyen.

A tűzoltóság részben állami forrásokból működik, azonban ez csupán a felszerelés beszerzésére és fejlesztésére elegendő. Az önkormányzat hathatós támogatása nélkülözhetetlen a hiánypótló tevékenységük biztosításához. Így szerezhették be például a megfelelő védőruhákat, valamint a kiszállás üzemanyagköltségeit is az önkormányzat állja.

Ipolynyéken szépen felújított tűzoltó szertár ad méltó otthont az önkéntes tűzoltóknak. Két bevethető tűzoltóautóval rendelkeznek. Az Iveco Daily 4×2-es típusú autót 2021 márciusában vehették át Besztercebányán. Emellett az autóállomány tagja egy Tatra CAS 815 tűzoltóautó.

Havi szinten vannak bevetéseik. Javarészt a hivatalos tűzoltók munkáját segítik.  Feladataik között szerepel a tűzesetek megfékezése, árvízvédelem, valamint tűzvédelmi gyakorlatok és ismeretátadás az érdeklődőknek. Az önkéntes tűzoltók segítségével fékezték meg többek között a 2022 júliusában Ipolynagyfalu melletti búzatáblán lángra lobbant tüzet.

A szervezet tagjait a hivatástudat mellett az összetartozás  jellemzi. Bekapcsolódnak a közösségi életbe is. Ipolynyéken és a környéken tartanak tűzvédelmi előadásokat, valamint szórakoztató habpartikat, ezt főleg a gyermekek élvezik.

Az Ipolynyéki Önkéntes Tűzoltók áldásos munkáját most már Szent Flórián szobra védelmezi a tűzoltószertár homlokzatán.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »