A 40 éves Makámot ünnepli a Dankó Rádió

A 40 éves Makámot ünnepli a Dankó Rádió

A magyar zene rádiója a világzene nemzetközileg is elismert követőjének, a Makámnak szenteli következő tematikus hétvégéjét. Május 4-én és 5-én az idén kerek évfordulót ünneplő együttes szerzeményeinek legjavával készül a Dankó Rádió Jó pihenést, Szív küldi szívnek szívesen, Táncházban, valamint Családunk nótái című műsora, emellett Krulik Zoltán zenekarvezető árul el érdekességeket a zenekar múltjáról és jelenéről.

Május első hétvégéjén a hazai világzenei szcéna meghatározó képviselője, a Krulik Zoltán vezette Makám tematizálja a Dankó Rádió műsorát. A 2022-ben Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, idén 40 éves együttes munkásságát két tucat lemez fémjelzi, világsztárok – mások mellett Lantos Zoltán és Borlai Gergő – valamint a népdalénekelés kiemelkedő alakjai – Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Lázár Erika, Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági – léptek már fel a zenekarral. A magyar népzene mellett más kultúrák zenéjét autentikus hangszerekkel szólaltatják meg. Különleges hangszerelésükben az oboa, a nagybőgő és akusztikus gitár mellett megtalálható a bolgár gadulka, az észak-indiai klasszikus zene ritmushangszere, a tabla vagy az afrikai marimba.

Hírdetés

Az eredetileg régésznek készült Krulik Zoltán zenekarvezetőtől megtudhatják, kik voltak rá a legnagyobb hatással, mesél a Makám és Kolinda szétéválásáról, megosztja a hallgatókkal a szitárral való első találkozásának történetét és a hangszer jelentette első kihívásokról vall. Emellett az 1987-es Utcazenészek című zenés, az együttes tagjait otthonukban, próba közben és muzsikálva a város különböző pontjain bemutató műsorról is beszél a Dankó Rádió hétvégi műsoraiban, a Jó pihenéstben, a Szív küldi szívnek szívesenben, a Családunk nótáiban és a Táncházban adásában.

Makám tematikus hétvége – május 4-én és 5-én a Dankó Rádióban.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »