SepsiBook: egy kulturális svédasztal

SepsiBook: egy kulturális svédasztal

Újabb sajtótájékoztatón ismertette tegnap a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál szervezőcsapata a csütörtök délben kezdődő rendezvénnyel kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasó­termében.

Elsőként a logisztikával kapcsolatos információkat ismertette Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor. Csütörtökön 12–20, pénteken 10–20, szombaton 10–20, vasárnap pedig 10–15 óráig zajlik a fesztivál a Sepsi Arénában. A szombati program kitolódhat, ugyanis az Erdélyi magyaRock, 1970–2010 című kötet 19 órától kezdődő bemutatója után két közismert helyi zenekar, a Semaphore és a Mercedes Band is fellép majd egy-egy rövid repertoárral.

Folyamatos lesz a buszjárat, és a kisvonat is közlekedni fog a rendezvény alatt az arénához. Mindkettő rendes jegyárakkal működik, de a rendezvényre ingyenes lesz a belépés. Aki a helyszínen szeretne étkezni, az Aréna Gastro Pub rendelkezésére áll, és az irodalmi kávéházban is lesz víz, kávé, üdítő. Az arénába való belépéshez karszalagot kapnak a résztvevők, és a rendezvény végén nyereményt sorsolnak ki azok között, akik mind a négy napon kilátogattak. A Cimborák Bábszínház előadását a program részeként a Tamási Áron Színház kirakatában lehet megtekinteni.

Ráhangoló könyvtári foglalkozásokkal keltették fel a gyermekek és pedagógusok érdeklődését a Sep­siBookon szervezett rendezvények iránt, bemutatva nekik azokat a szerzőket és könyveket, akik és amelyek jelen lesznek a könyvvásáron – mondta Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője, aki a gyermek- és ifjúsági programokról tájékoztatott. Húsz osztály látogatta meg őket, négyszáz gyerek vett részt a foglalkozásaikon, és körülbelül kétszer ennyi gyerek jelenlétére számítanak a könyvvásáron. Az első két napon többnyire szervezett közönségük lesz, szombaton és vasárnap inkább családokat várnak, amelyeknek mondókás-zenés-játékos foglalkozásokat, gyermekkoncertet, valamint interaktív verses és mesés játékokat szeretnének a figyelmükbe ajánlani. Mindezek a Grund nevű „gyermeksarokban” történnek, ahol gyermekmegőrző is működik majd végig a négy nap alatt. Ide 4 éven felüli kisgyermekeket várnak, különböző meséken alapuló tevékenységeket kínálva nekik. Szülőknek, pedagógusoknak szóló szakmai programokat is tartanak, melyek segítenek eligazodni a gyorsan változó gyermekirodalmi trendek között, könyveket ajánlanak a különböző életkorban lévő gyermekeknek, közelebb hozzák a kortárs magyar gyermekverset a közönséghez.

Hírdetés

 

Mindenféle szellemi jót kínálnak

Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója és a SepsiBook programigazgatója szerint olyan lesz a rendezvény, mint egy kulturális svédasztal vagy szeretetvendégség, ahol mindenféle szellemi jót kínálnak. Ahogy a könyvtárban az állomány leképez mindenféle tematikai területet, ugyanúgy a SepsiBook programkínálata is erre törekedett. „Minden érdeklődésű, életkorú, tapasztalatú, kíváncsiságú” nézőt-olvasót várnak, igyekeztek közelebb hozni a közönséghez a rendkívül sokoldalú háromszéki és erdélyi kultúrát, hívószavaik között a helytörténet, társadalomtörténet, memoár, pedagógia is megtalálható. Megpróbálják jó keresztmetszetét adni a kortárs irodalomnak is, ezenkívül fontosnak érezték, hogy közvetítsenek a kultúrák, nyelvek között, ezért a fordításról is szó esik, valamint a műértelmezés, a közönséghez való közelítés témája is megjelenik a bemutatott kötetekben.

Jelen lesz továbbá a rendezvényen a népszerű irodalom, például a krimi, a sport és irodalom, zene és irodalom, gasztronómia és irodalom kapcsolata: vetélkedők, biciklis felvonulás, főzés és kóstoló is része a programkínálatnak. Mozsikácska-koncert nyitja és Mácsafej-koncert zárja a könyvvásárt, és a már említett Semaphore- és Mercedes Band-minikoncert mellett fellép a Klasszik Lasszó, a Bob és Bobék Orchestra, a Fără zahăr, ezenkívül Berecz András mesekoncertje is várja az érdeklődőket. Egy 1941–42-es szentgyörgyi könyvvásártörténeti kiállítás, a Tóték című elő­adás Kárpát-medencei bemutatóiról szóló kiállítás és a Darázsolás című verseskötet illusztrátorának kiállítása is látható lesz. Többnyire kedvezményes áron kínálják a könyveket, de nem minden standnál lesz kártyás fizetési lehetőség, ezért készpénzzel érdemes ellátogatni az arénába – hangzott el végezetül.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »