Sehol sincs akkora kupleráj a médiában, mint Szlovákiában

Sehol sincs akkora kupleráj a médiában, mint Szlovákiában

Nagyjából így összegezhető a Robert Fico miniszterelnöknek a szlovák sajtóról alkotott véleménye – amelyet mai tájékoztatóján mondott el a sajtó megjelent képviselőinek…

A szlovák kormányfő és a sajtó „különös” kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, de ma újabb szintet lépett, amikor belengette, hogy az újságíróknak is – csakúgy, mint sok más szakma képviselőinek – meghatározott feltételeknek kellene megfelelniük, hogy gyakorolhassák hivatásukat. Például egyetemi diploma, képzés vagy kamarai tagság.

„Egy ügyvédnek, közjegyzőnek, bírónak, jogásznak jogi egyetemi diplomával kell rendelkeznie. Miért is ne lehetne az, hogy csakis az működhet újságíróként, aki vagy ilyen diplomát szerzett, vagy valamilyen átképzést abszolvált?”

– tette fel a kérdést Fico, majd így folytatta az oktatást: „Önöknek talán valamilyen szakmai testület tagjainak kellene lenniük, ahol hasonló fegyelmi eljárás alá tartoznának, mint ami az ügyvédekre is vonatkozik.”

Hírdetés

A miniszterelnök szerint ami a média területén tapasztalható Szlovákiában, az a zűrzavar, káosz, egyedülálló az Európai Unióban.

Éppen ezért szerinte szükséges a rendrakás a médiaszabályozás területén, akár egy nemzeti médiahatóság felállításával is. Hasonló szellemben nyilatkozott Andrej Danko, az SNS elnöke is, aki szintén a médiát okolja a Szlovákiában tapasztalható feszült helyzet kialakulásáért.

A médiaszabályozást érintő elképzelések részleteiről azonban már nem esett szó, így azt sem tudhattuk meg, mi lenne a kormányfő elképzelése azzal a több millió diploma nélküli „újságíróval” kapcsolatban, akik a közösségi médiában tevékenykednek nap mint nap és valóban sokat tesznek a feszült légkör kialakításáért és folyamatos fenntartásáért…

(szd/tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »