Segélykiáltás a villanypásztoron túlra

E hét év alatt hat miniszter követte egymást a környezetvédelmi minisztérium élén, a megoldást jelentő megelőzési kvóta bevezetéséről szóló, az idei évben 426 medve kilövését engedélyező rendelet kiadására azonban csak a tárca legutóbbi vezetőjének, Tánczos Barnának volt bátorsága. De hiába, mert ezúttal is, mint Romániában igen sok más ügyben, erősebbnek bizonyul a kormánynál az „árnyékkormány”: valahogy mindig akad egy olyan szerv, testület, intézmény, látható vagy láthatatlan hatóság, amely keresztbe tesz. Most a Román Tudományos Akadémia eddig alighanem a bennfentesek számára is ismeretlen bizottsága a soros gáncsoskodó, amely negatívan véleményezte a dokumentumot. A Tánczos Barnát váltó Mircea Fechet miniszter pedig közölte: e testület jóváhagyása nélkül a rendelet nem léphet érvénybe. Akkor sem, ha amúgy a bizottság véleményezése csupán konzultatív jellegű, tehát nem lenne kötelessége figyelembe vennie az ajánlását.

Persze, ne legyenek illúzióink, ezek a kormánynál is sokszor erősebbnek bizonyuló, látható vagy láthatatlan struktúrák, hatóságok, intézmények nem önálló entitások, hanem a román mélyállami rendszer tartópillérei: ama szerkezet alkotóelemei, amely a tényleges hatalmat gyakorolja Romániában. Részei e rendszernek a titkosszolgálatok, a Cotroceni-palota, az alkotmánybíróság, a Román Tudományos Akadémia, a Legfelső Védelmi Tanács, az igazságszolgáltatás különféle intézményei, az erőszakszervezetek, a bukaresti román média jelentős része – így áll össze az egész egy olyan erős, megdönthetetlen és állandó struktúrává, mely fölött a Romániában amúgy is jobbára kérészéletű kormányoknak alig van befolyásuk. 

Hírdetés

A Sepsiszentgyörgyről elhangzó segélykiáltásnak így nem sok esélye van áttörni e falakon, az új liberális környezetvédelmi miniszternek valószínűsíthetően nem lesz bátorsága érvénybe léptetni a rendeletet. Csakhogy e gyávaság pusztító hatású, e felelőtlenség pedig könnyen gyilkossá válik, hiszen mindeközben a medvék szaporodnak, és nem csupán arról van szó – bár mindez önmagában is súlyos lenne –, hogy bővül a nagyvad által okozott károk listája, az állattartók felhagynak tevékenységükkel, telefonunkra egyre gyakrabban érkezik majd a riasztás, lassan a városokban élők sem merészkednek majd utcára sötétedés után, leszokunk a kirándulásokról, túrázásról, de beavatkozás nélkül valószínűsíthetően egyre gyakrabban támad majd emberre a medve, és így borítékolható, hogy újabb és újabb tragédiák következnek be. 

 

Borítókép: Albert Levente


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »