Scholz Azerbajdzsánban: van még min javítani, ami az emberi jogokat illeti

Olaf Scholz német kancellár az emberi jogok tiszteletére szólította fel Azerbajdzsán vezetését az Ilham Alijev azeri elnökkel folytatott pénteki berlini tárgyalásain.

"A német szövetségi kormány a világon mindenütt az emberi jogok tiszteletben tartása mellett száll síkra, így Azerbajdzsánban is" – hangoztatta a kancellár újságírói kérdésre válaszolva az Alijevvel közös sajtótájékoztatón.

A civil szervezeteknek, a jogvédőknek és a sajtónak "szabadon, mindenféle nyomástól mentesen" kell működniük – szögezte le a szociáldemokrata Scholz. Mint mondta, az általános emberi jogi helyzetről, de egyedi azeri esetekről is beszélt Alijevvel. "Természetesen nem titok, hogy úgy látjuk, van min javítani" – tette hozzá.

A több mint 20 éve hatalmon lévő Alijev a voksok több mint 90 százalékával győzött a február 7-i előrehozott elnökválasztáson. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) értékelésében kifogásolta, hogy nem volt valódi verseny, mert a hivatalban lévő Alijev politikájával szemben egyik ellenfele sem tudott meggyőző alternatívát állítani. A szervezet szerint a voksolás lebonyolítását olyan súlyos hiányosságok jellemezték, mint a szavazás titkosságának sérülése, a sajtó tevékenységének korlátozása újságírók letartóztatásával, valamint az urnák hamis szavazólapokkal való feltöltése. Ez utóbbi gyanút az támasztja alá, hogy a szavazólap átvételét igazoló listákon ismétlődtek egyes aláírások – írta az EBESZ.

Hírdetés

Alijev visszautasította a vádakat. Mint mondta, hazájában tiszteletben tartják az emberi jogokat és a sajtószabadságot. "Nincs cenzúra Azerbajdzsánban. Szabad az internet, és sajtóorgánumok százai működnek az országban" – jelentette ki.

Az azeri elnök egyúttal hangsúlyozta: tisztességtelen és alaptalan hazáját a sajtószabadság korlátozásával vádolni.

Alijev lesz a következő, idén novemberi bakui ENSZ-klímakonferencia házigazdája. Ebben a minőségben vesz most részt a német külügyminisztériumban megrendezett Petersbergi Klímadialóguson.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »