Salamon-szigeteki miniszterelnök: a külföldi hatalmak hibája, hogy zavargások voltak a kormány Pekinghez dörgölőzése miatt

Manasseh Sogavare, a Salamon-szigetek miniszterelnöke pénteken külföldi hatalmakat hibáztatott a fővárosban, Honiarában zajló kormányellenes tüntetések és a zavargások miatt.

Sogavare szerint a külföldről bátorított erőszak hátterében kizárólag az áll, hogy vannak, akiknek nem tetszik, hogy kormány 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinghez kezdett közeledni. A kormányfő ugyanakkor nem nevezte meg, hogy pontosan kikre gondol.

"Nem hajolok meg senki előtt" – szögezte le. "A kormány működik, és meg fogjuk védeni a demokráciát" – tette hozzá.
A kormány bírálói ezzel szemben úgy vélik, hogy az állami szolgáltatások és az elszámoltathatóság hiánya, illetve a korrupció áll a megmozdulások hátterében. Emellett azt is kifogásolták, hogy az országban működő kínai vállalatok inkább külföldieket alkalmaznak a helyiek helyett.

Honiara kínai negyede tüntetések, fosztogatások és gyújtogatások helyszíne volt az elmúlt napokban. Az országot 2000 óta vezető Sogavare lemondását követelő tiltakozók a parlamentet, egy rendőrőrsöt és több üzletet is megtámadtak. A helyi rendőrség pénteken figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a miniszterelnök rezidenciája felé tartó tüntetőket.

Szemtanúk szerint az ausztrál rendfenntartó erők átvették az ellenőrzést a zavargások helyszínein, egyebek között a kínai negyedben. Egy helyi lakos háborús övezetként írta le a fővárost. Jelezte: nem működik a tömegközlekedés, és az emberek füstben és forróságban fuldokolnak.

A zavargások miatt David Vunagi főkormányzó pénteken határozatlan időre meghosszabbította az este hét és reggel hat óra közötti időszakra elrendelt éjszakai kijárási tilalmat Honiarában.

Hírdetés

A helyi egészségügyi miniszter közölte: bezárták a fővárosi klinikákat. Egyúttal felszólította az embereket, hogy hagyjanak fel a zavargással. A lázongók mentőautókat is célba vettek, kövekkel dobálták meg őket.

Csütörtökön 23 ausztrál rendőr és több diplomata érkezett a Salamon-szigetek fővárosába, hogy segítsen helyreállítani a rendet – közölte Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter. Pénteken további ausztrál csapatok érkezése várható. A szomszédos Pápua-Új-Guinea 34 katonával segíti a béke újbóli megteremtését.

Megfigyelők szerint Ausztrália azért lépett ilyen gyorsan, hogy elkerülje, hogy kínai biztonsági erők tegyenek rendet a Salamon-szigeteken. Canberra és Honiara 2017-ben kötött kétoldalú biztonsági megállapodást egymással, és az ausztrál rendőrök ennek keretében érkeztek az országba.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter nem erősítette meg, hogy más országok szítanák a feszültséget. Payne elmondta: egyetlen céljuk, hogy felszámolják az erőszakot.

Joanne Ou tajvani külügyi szóvivő közleményében azt írta: semmi közük a történtekhez.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »