Sajtóértesülés: 92 éves korában koronavírusban elhunyt a Securitate leghírhedtebb vezetõje, Pacepa tábornok

Sajtóértesülés: 92 éves korában koronavírusban elhunyt a Securitate leghírhedtebb vezetõje, Pacepa tábornok

• Mihai Pacepa 1978 óta élt az Egyesült Államokban

• Pacepa volt a legmagasabb rangú tiszt, aki valaha elhagyta a szovjet blokk titkosszolgálatát.
• Pacepa tábornok szökése volt az egyik legnagyobb ütés, amely a Securitate-t érte egész fennállása alatt.

Mihai Pacepa, a Külföldi Hírszerzés Osztályának (DIE) volt helyettes vezetője, és 1978-ban szökött meg Romániából, ezt követően hozta nyilvánosságra mindazt, amit a Szeku működéséről és a diktatúra rejtett mechanizmusairól tudott. Az elmúlt órákban röppent föl a hír, hogy az álnév alatt élő tiszt, akinek eddig többször halálhírét keltették, alig most hunyt el, miután koronavírussal fertőződött meg. Az információt Ronald J. Rychlak amerikai ügyvéd hozta nyilvánosságra.

A The Epoch Times című folyóiratban Ronald J. Rychlak azt állítja, hogy Nicolae Ceausescu egykori kémje a COVID-19 miatt halt meg.

A közlés szerint Mihai Pacepa 92 éves volt, és az Amerikai Egyesült Államokban élt, abban az országban, amely 1978 óta politikai menedéket kínált neki, amikor állítólag elárulta Nicolae Ceaușescut, és tanácsadóként az Egyesült Államokbeli titkosszolgálatoknak segített.

Pacepa tábornok szökése volt az egyik legnagyobb ütés, amelyet a Securitate kapott egész fennállása alatt. A DIE helyettese, Pacepa volt a legmagasabb rangú tiszt, aki valaha elhagyta a szovjet blokk titkosszolgálatát.

Hírdetés

Az 1980-as években a Securitate Ilici Ramirez Sanchez, Carlos, a Sakál néven ismert terroristának egy millió dollárt ajánlott fel az Egyesült Államokban tartózkodó tábornok megölésére. A Sakál azonban nem tudta azonosítani Pacepát, de 1981. február 21-én felrobbantotta a müncheni Szabad Európa rádióállomás székhelyének egy részét, amely a tábornok szövegeit közvetítette.

1987-ben Pacepa kiadta a „Red Horizons: Chronicles of a Communist Spy Chief” (Vörös horizontok: egy kommunista kém krónikája) című könyvet, amely az első nyugati könyv, amely Nicolae Ceaușescu életét tárja fel. A Red Horizons-t román nyelvre is lefordították és Romániában illegálisan forgalmazták.

1989. december 25-én Ceaușescut halálra ítélték egy olyan tárgyaláson, amelyben az ellene felhozott vádak szinte szóról szóra a Pacepa-féle könyvből származtak. Másnap az új Adevărul kormányújság, amely felváltotta a Scânteia-t, megkezdte a kötet sokszorosítását azzal az említéssel, hogy „vitathatatlan szerepet játszott” Ceausescu megdöntésében. Ezt követően a könyv 27 országban jelent meg újra.

1993-ban Pacepa kiadta a „Kreml örökségét”, amelyben dokumentálta a kommunista típusú politikai rendőrség folyamatosságát Romániában. 1999-ben kiadta a „A titkosszolgálatok fekete könyve” című trilógiát.

1999. július 7-én a román Legfelsőbb Bíróság 41/1999 számú határozata hatályon kívül helyezte a Pacepa halálos ítéletét, elrendelve, hogy kapja vissza tábornoki rangját. A román kormány azonban elutasította a Legfelsőbb Bíróság határozatának alkalmazását. Ez az elutasítás a nyugati sajtóban megjelent cikkek sorozatát indította el, amelyek azt állították, hogy Románia még nem vált jogállammá. Alig 2004 decemberében hagyta jóvá a román kormány az 1999-es végzést.

Az évek során többször halálhírét keltették a román titkosszolgálatok leghírhedtebb képviselőjének, azonban soha nem volt senkinek semmiféle konkrét bizonyítéka erre vonatkozóan. A mendemondák szerint a tábornok nemcsak új identitást kapott az Államokban, hanem legalább három sebészeti beavatkozáson is átesett, hogy felismerhetetlenné váljon. Az újabb halálhírt egyelőre nem erősítették meg egyetlen másik forrásból sem, azonban a román sajtó máris kész tényként tárgyalja.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »