Sajnos nagyon úgy fest, a szlovákiai lesz az egyik legöregebb társadalom a világon!

Sajnos nagyon úgy fest, a szlovákiai lesz az egyik legöregebb társadalom a világon!

Az Infostat Demográfiai Kutatóintézet szerint a szlovák lakosság elöregedése olyan gyors, hogy a közeljövőben, akár a világ legöregebb társadalmává is válhat. Míg az 1970-es években a szlovák lakosság a legfiatalabbak közé tartozott Európában, 1980 óta fokozatosan romlik a helyzet. Ma az átlagéletkor 42 év, 2060-ra ez könnyen 48 évre nőhet.

A megoldás egyszerű, több gyermek születésére van szükség, ehhez azonban segítség is kell! A mindenkori kormány felelőssége óriási a kérdésben, nem kell messze mennünk a pozitív példa után sem, hiszen Magyarországon a családtámogatási intézkedések a fiatal családok részére példaértékűek és kimagaslóak.

Hírdetés

Az már egy másik kérdés, hogy a szlovák honatyák és honanyák nem tudnak, vagy nem akarnak foglalkozni a problémával.

Viszont tény, hogy egy fiatal család lehetőségei a boldoguláshoz jelen pillanatban Szlovákiában korlátozottak. A szülők segítsége nélkül, sok esetben szinte lehetetlen feladat. Itt kellene az államnak közbelépnie és egy olyan átfogó támogatáspolitikát megfogalmaznia, amely lehetővé teszi a stabilitást és a gyermekvállalás anyagi feltételeit a fiatal házaspárok számára. Ahogy mondtam, a működő sémáért nem kell messze mennünk, csupán dél felé tekintenünk.

Tudatosítanunk kell, hogy a jövő a gyermekekben van. Ha 100 év múlva is itt szeretnénk élni a Kárpát-medence szívében, akkor politikai hovatartozástól függetlenül mielőbb cselekedni kell, máskülönben visszafordíthatatlan következményekkel kell szembesülünk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »