Saját hírportál indít a Markíza egykori sztármoderátora – erősítést kap a progresszív sajtótér?

Saját hírportál indít a Markíza egykori sztármoderátora – erősítést kap a progresszív sajtótér?

Michal Kovačič, a Markíza egykori sztármoderátora, aki nyílt politikai (progresszív) aktivizmusa miatt kénytelen volt távozni a tévétől, saját hírportált indít egy másik ex-markízással, Abel Ghannammal. A portál a 360° nevet viseli majd, ha hinni lehet az előzetes híreknek. Kovačič azt állítja, hogy a projekt a „kritikus, szabad és kiegyensúlyozott újságírást” erősítse, amire „akkor is szükség van, ha a politikusok igyekeznek azt korlátozni”. Tegyük hozzá, hogy annak a szájából, aki a progresszív politikusok javára manipulálta a vitaműsorokat, a „kiegyensúlyozottság”, mint cél elég hiteltelen kijelentésnek tűnik.

közölte Kovačič, aki új portálján keresztül „minőségi kritikus újságírást” ígér. Állítása szerint a hírek a politikai spektrum egészét le fogják fedni.

fogalmazott.

Kovačičék projektjéhez pénzre van szükségük, ezért gyűjtésbe kezdenek, hogy a „kulcsfontosságú tartalmak mindenki számára elérhetők legyenek”.

Ha sikerül összegyűjteniük 50 ezer eurót, akkor az új portál még november 17. előtt elindulhat. Várhatóan a weboldalon nem csak cikkek, hanem videók is lesznek majd. Oknyomozásokat is ígérnek.

Hírdetés

Kovačič úgy számol, hogy a portál első éves működéséhez legalább 100 ezer euróra lenne szüksége.

Jelenleg két ismert újságíró csatlakozott a projekthez, az egyik Barbora Šišoláková, aki a minap jelentette be, hogy távozik a köztévétől.

A másik ismert újságíró a szintén ex-markízás Adel Ghannam, aki pénteken jelentette be távozását a csatornától, mert a „szerkesztők folyamatos támadás alatt állnak a politikusok részéről”.

Körkép-vélemény:

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Kovačič és társai politikai aktivizmusa régóta ellentmondásossá tette „kiegyensúlyozottnak” nevezett újságírói munkájukat. Oknyomozásokat és kritikákat például alig fogalmaztak meg a progresszív politikusokkal vagy azok programjával szemben, szó szerint támogatták a szlovák MiG-29-esek átadását Ukrajnának, ami szakértők szerint is alkotmányellenes volt az akkor már csak megbízott Heger-kormánytól. Ukrajna kapcsán a legtöbb esetben a nyugati narratívát követték. A pohár akkor telt be a vezetőségnél, amikor a Robert Fico kormányfő elleni merényletet követően Kovačič nagy kiegyensúlyozottságában vitapartner nélkül csak az ellenzék vezetőjével, Michal Šimečkával akarta megtartani a vitaműsort a Markízán. Mikor a csatorna vezetősége nemet mondott, Kovačič nem sokkal később élő adásban a szlovák sajtó „orbanizálásáról” beszélt, amivel nem csak megsértette a sajtóetikát, de lényegében a progresszív PS narratíváját hirdette az élőadás alatt – saját politikai véleményének ilyen kiemelésére engedély nélkül újságíróként nem volt joga.

Körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »