Rossz az emésztése? Egyen mandulát!

Rossz az emésztése? Egyen mandulát!

Az egész és az őrölt mandula bélmikromra gyakorolt hatását vizsgálták londoni kutatók.

A bélmikrobiom a bélben élő több ezer mikroorganizmusból áll. Ezek létfontosságú szerepet játszanak a tápanyagok emésztésében, és pozitív vagy negatív hatással lehetnek az egészségünkre, beleértve az emésztő- és immunrendszerünket is.

A kutatók 87 egészséges felnőttet toboroztak, akik már eleve kevesebbet ettek az ajánlott élelmi rostmennyiségnél, és akik tipikusan egészségtelen nassolnivalókat (pl. csokoládét, chipseket) fogyasztottak.

A kísérletben résztvevőket három csoportra osztották:

Hírdetés

A kísérlet négy hétig tartott.

A kutatók megállapították, hogy a mandulafogyasztók körében a butirát szintje jelentősen magasabb volt a muffint fogyasztókhoz képest. A butirát egy rövid szénláncú zsírsav, amely a vastagbelet bélelő sejtek fő üzemanyagforrása. Ha ezek a sejtek hatékonyan működnek, akkor ideális feltételeket biztosítanak a hasznos bélmikrobák számára, erősítik a bélfalat, és segítenek elkerülni az olyan betegségek kialakulását, mint a lyukasbél szindróma, vagy a bélgyulladás, illetve hozzájárulnak a tápanyagok jobb felszívódásához is.

A tesztek kimutatták, hogy az egész és őrölt mandula fogyasztása tápanyagokban is gazdagította az emberek étrendjét, magasabb volt az egyszeresen telített zsírsavak, rostok, kálium és más fontos tápanyagok bevitele a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a mandulafogyasztás olyan módon kedvezhet a baktériumok anyagcseréjének, amely hatással lehet az emberi egészsének egészére.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »