Minden 135 éve kezdődött

Minden 135 éve kezdődött

Az elmúlt hetek történései a bősi Önkéntes Tűzoltó Testület (ÖTT) fennállása 135. évfordulójának méltó megünneplése körül forgott.

A rendezvénysorozat, vagyis a tűzoltóverseny egyik legizgalmasabb része a Duna-kupa, azaz Bős város polgármesteri kupájának elnyerése volt. A versenyre három, a Sport, a Klasszik és a Retró kategóriában lehetett benevezni. Az Amade-parkot felváltotta egy másik színtér, a Duna melletti rét a kompkikötőnél. A bősiek már kora reggel készülődtek a verseny helyszínén. A hédervári tűzoltók meglepetésként a mentőszolgálat hajójával érkeztek.

A tűzoltók vezetőségi tagjai és segítőik olyan ételfinomságokkal szolgáltak, hogy sokan még repetázni is visszamentek. Csábító volt a sültkolbász, a pecsenye, a lángos, a csirkemelles hamburger, az itt plackinak nevezett tócsni és nem utolsósorban a gyermekek kedvence, a palacsinta. Délben Fenes Iván polgármester –aki egyben a tűzoltók járási elnöke is – megnyitó beszéde után izgalmas másfélórában volt részük mind a megmérettetésben résztvevő nőknek és férfiaknak, mind a szurkolóknak.

A Csallóköz számos településének tűzoltói részt vettek a versenyen. Bizony az a pár századmásodperc megint két dobogóvárományost a negyedik helyre szorított. A Retró verseny győztesei: Bős – Old Boys, Csallóközkürt, Baka lett. A Klasszik kategória eredményei: Csallóközkürt, Bős, Nemeshodos. A Sport kategória érmesei: Diósförgepatony, Bős, Somorja. A nőknél Bodak, Dercsika lett a sorrend.

Hírdetés

Az egész napos rendezvényre egész családok látogattak ki, de számos turista is megfordult a helyszínen. A gyermekeket a tűzoltóautós légvár, számos játék és foglalkozás várta.

Másnap délelőtt a tűzoltószertár előtt gyülekeztek a magyarországi és a csallóközi bajtársak. A vendégek között – mint mindig – ott volt Berényi József, Nagyszombat megye alispánja is. Csóka György tűzoltóparancsnok nagy szeretettel köszöntötte a jelenlevőket, és röviden ismertette a régi, de teljesen felújított Dennis tűzoltóautó történetét: 2015-ben feloszlatták az országos vasúti tűzoltó-egyesületet, és az általuk használt autók közül, melyekből nyolc darab volt, kettő a Csallóközbe, Somorjára és Bősre került. A felújítás rengeteg időt, energiát és nem utolsósorban pénzt emésztett fel. A parancsnok elmondta, hogy tűzoltásra és technikai bevetésre tudják majd használni.

Május 5-én kettős ünnepre gyűltek össze a hívek: a tűzoltók védőszentje és az édesanyák köszöntésére. Krisztián atya szavaival erősítette azt a hitet, bizalmat és szeretetet, amelyre mindenkinek szüksége van. A Mennyei Atya soha nem hagyja el gyermekeit. Az édesanyáknak Vida Gergely szavalt verset.

Április 30-án sok gyermek örömére családtagjaikkal együtt felkötözték a fa ágaira a több száz szalagot. A verseny előkészítéséhez hozzátartozott a fűnyírás, a sátrak állítása és számtalan apró eszköz beszerzése. A tűzoltóparancsnok, a polgármester és a helyi plébániakormányzó köszönetét fejezte ki minden segítőnek és szponzornak – s itt megemlítem, hogy a rendezvényre Nagyszombat Megyer ezernégyszáz eurót adott – akik közreműködtek az ünnepély megvalósításában.

Az eseményt egy meglepetés koronázta meg. A többgenerációs önkéntes tűzoltó Bott családban Szent Flórián napján, május 4-én megszületett az unoka, Blanka Flóra. Erőt, egészséget kívánunk az egész családnak!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »