Románia bekerült a legnagyobb diaszpórával rendelkezõ országok közé

Románia bekerült a legnagyobb diaszpórával rendelkezõ országok közé

A háborúk, erőszak, üldöztetés és az emberi jogok megsértése miatt megközelítőleg 3 millió embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja az otthonát, derült ki az Egyesült Nemzetek Szövetségének Menekültügyi szervezetének jelentéséből.

A Romániai Szabad Európa online beszámolója szerint az erőszak miatt megindult migráció az utóbbi évtizedben megduplázódott, és elérte az eddigi legmagasabb számot, ami 82,4 millió embert jelent. Az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezete szerint ezeknek az embereknek 70 százaléka olyan államokból menekült, mint Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar.

Filippo Grandi, az ENSZ-hez tartozó menekültügyi szervezet vezetője ezt a helyzetet aggasztónak nevezte, kiemelve, hogy amíg a Föld jelentős része a pandémia miatt otthon tartózkodott, addig közel 3 milliót ember kényszerült arra, hogy mindent maga mögött hagyjon, és meneküljön, mert egyszerűen nem volt más választása.

2020-ban 270 millió ember választotta a migrációt / kényszerült menekülni, ami 100 millió emberrel több, mint ahányan 2000-ben keltek útra. A jelentés szerint ennek elsődleges okai között van a jobb megélhetés lehetősége, és a háborúk, üldöztetések, vallási- és társadalmi elnyomás, illetve természeti katasztrófák elöli menekülés.

A Genfben székelő menekültügyi szervezet szerint 99 állam a 160-ból járványvédelmi okokból lezárta a határait, és nem fogadtak olyan személyeket sem, akik menedéket kértek volna.

Hírdetés

Egy amerikai jelentés szerint a 2019-ben regisztrált menekültek kétharmada hagyta el abból az okból a hazáját, mert alacsonyak ott a jövedelmek, és több mint felük választotta célországnak azokat az államokat, ahol jobb a kereseti lehetőség, amiből majd visszaküldhetnek valamit az otthon maradottaknak.

Ez a típusú migráció 2010-ben érte el a tetőpontját a jelentés szerint, amikor az emigrálás számos régióban jelentősen megnőtt, beleértve Latin-Amerikát, Közép-Ázsiát és a kelet-európai államokat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2019-es felmérése szerint Románia az ötödik helyen van azon a listán, amely a legnagyobb diaszpórákkal rendelkező államokat mutatja. Megközelítőleg 3,6 millió romániai állampolgár emigrált valamelyik OECD-hez tartozó államba 2015-2016 között, akiknek 54 százaléka nő volt. A korábbi 2000-2016-os felmérésekhez képest a kivándoroltak száma (2,3 millió) jelentős növekedést mutat.

A jelentés szerint 2016-ig Románia lakosságának 17 százaléka emigrált, ami jelentősen magasabb, mint a szomszédos államokban –Moldovában, Bulgáriában, Szerbiában, Magyarországon és Ukrajnában – tapasztalható kivándorlási trend: a térségből kivándorolt 7,8 millió személy fele romániai.

A romániai diaszpóra 90 százaléka valamelyik európai államban élt a jelentés elkészüléséig, és nem túl valószínű, hogy a tendencia azóta csökkent volna. A legnagyobb diaszpóra Olaszországban található, közel 1 millió román állampolgárral, ami az emigráltak közel egyharmada, Németországba 680 ezer ember, míg Spanyolországba 573 ezer személy vándorolt ki Romániából, továbbá a jelentés megemlíti még az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat, Magyarországot, Franciaországot és Kanadát, mint célállamot.

A felmérés idején a kivándoroltak negyede jelezte szándékát, hogy tervezi a Romániába való hazaköltözést. Erre jelentősen rásegített a világjárvány, viszont a hazatértek pontos száma nem ismert. A munkaügyi minisztérium becslése szerint megközelítőleg egymillió állampolgár tért vissza a diaszpórából. (Europa Libera / Romania)

Nyitókép: illusztráció / Fotó: kalhh képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »