Rokon Ilonka evangéliuma a Bábelben

Rokon Ilonka evangéliuma a Bábelben

Szombat este került sor a sepsiszentgyörgyi Bábel kiskultúrban Vass Szabolcs vajdasági képzőművész Rokon Ilonka evangéliuma című könyvének bemutatójára. A szerzővel Mester Annabella, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztője beszélgetett. Az eseményt a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Bábel közösen szervezte.

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a most bemutatott könyvet nagyon nehéz műfajilag besorolni, van benne vizuális művészet, valamint olyan szövegek, amelyek abban többek, mint egyszerű mondatok, hogy egy közösség gondolkodásmódját, köz­érzetét próbálják megfogni, és ezek állnak össze egy kötetben.

Mester Annabella arra kérdezett rá, hogyan kezdődött a Rokon Ilonka-történet, amely az újvidéki Fórum Kiadó Intézet legnépszerűbb könyvét eredményezte 2021-ben, annyira, hogy másodjára is ki kellett adni.

Hírdetés

Vass Szabolcs 1992-ben született a többségében magyarok lakta vajdasági Kishegyesen, szakmája szerint képzőművész, jelenleg az angliai Bristolban él. A történet úgy kezdődött, hogy egy baráti társasággal felfigyelt állandósult szókapcsolatokra, klisékre, és ráébredt arra, hogy mindannyian klisékből állunk össze a hétköznapokban, minden egyes dologban klisékben mutatkozunk meg. Rendszeresen részt vett a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Táborban, ahol egyszer a központi tematika maga a giccs volt. Ezen a művésztelepen tanulta meg, hogy a giccset lehet használni művészeti eszközként is. Vannak a főleg a digitális bevándorlók által használt online képalkotó szoftverek, amelyekkel könnyen és gyorsan lehet cyber-barokk elemeket generálni, amelyek egy idealizált világot mutatnak. Egyfelől ez van, ez a bájos, idealizált világot megidéző vizuális megjelenítés, másik felől a falusi realista-naturalista klisék, és ennek a kettőnek ötvözete a könyv alapja. Vass Szabolcs először egy Facebook-csoportban tette közzé a könyv törzsanyagát (Rokon Ilonka Copyright), ami eleinte szórakozásnak indult, fokozatosan vált tudatossá. Vass Szabolcs szerint a giccset és a barokkot még nem kombinálta senki. Hasonlót művel Wolf Klein, aki különböző tárgyakat tesz a fejére és lefotózza magát.

A könyv címe Rokon Ilonka evangéliuma, mert mindenkinek van egy rokonszenves Ilonka nevű rokona, aki a józan falusi paraszti ész megtestesítője, az evangélium pedig szakrális jelleget hordoz, ami egyfajta tanítást jelent esetünkben. A Rokon Ilonka minden családban egy idősebb személy, aki összetartja a családot, emlékszik a rokonok születésnapjára például, ő az, aki már átélte az anyaságot, és át tudja adni tapasztalatait a lányunokáknak. A könyv hat fejezetre oszlik, az első életképek a faluról: „Úgy még sose vót, hogy valahogy ne lett vóna”, a második a gasztronómiáról szól: „Az a jó, ha elválik a csontyátú”, a harmadik a gyerekről: „Ne maltretírozd [ne szekáld] a gyereket!”, a negyedik a külföldi vendégmunkáról: „Addig menj, míg fiatal vagy”, az ötödik a zárt körű munkákról: „Mikó azt gondolod, hogy hogy, közbe meg dehogy”, a hatodik pedig a pletykáról, amikor leülnek az asszonyok a sám­lira, és „szépen szól a sámlirádió”.

Manapság általában a nyomtatott könyveket digitalizálják, itt fordítva történt, Vass Szabolcsot megkereste az újvidéki Fórum Kiadó Intézet igazgatója, látva a nagy kommentára­datot a Rokon Ilonka Copyright oldalon, arra gondolt, hogy adjanak ki egy könyvet a legsikeresebb képekből. A kommentek ugyan nem kerültek be a könyvbe, de az illusztráció­kon szereplő alsó és felső mondat „kommunikál egymással”. A mémek azt a mondanivalót hordozzák Vass Szabolcs szerint, hogy mindannyian klisék vagyunk, ezt nem kell szégyellni, hanem nevetni kell rajta. A könyv annyira sikeres, hogy 2022-ben Sinkó Ervin-díjat kapott. Reméljük, jelen munka túlél egy lehetséges digitális apokalipszist és lesz folytatása – hangzott el a zárszó.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »