Robbantás- és gyújtogatás-sorozat Thaiföld muszlim többségű tartományaiban

Legalább 17 gyújtogatást és pokolgépes támadást követtek el szerdára virradóra Thaiföld déli, zömmel muszlimok lakta és szakadár mozgalmak központjának számító tartományaiban, heten megsebesültek.

Pramote Promion, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Pattani, Narativat és Jala tartományokban jórészt benzinkutakat és vegyesboltokat támadtak meg, a cselekmények elkövetőiként egyelőre senki nem jelentkezett.

A muszlim Malajziával szomszédos országrészben 2004-ben lángolt fel az erőszak, és több mint 7300 halálos áldozatot követelt, de a szakadár csoportok több évtizede aktívak az országban.

Hírdetés

Április óta a mostani volt a legsúlyosabb támadássorozat az országrészben.

A kormány és a legnagyobb szakadár csoport, a BRN áprilisban megállapodott az erőszakcselekmények leállításában a közelgő ramadánra tekintettel, ezt követően pedig az eredetileg 2013-ban elkezdődött, de többször kudarcba fulladt béketárgyalások újraindultak a lázadók és Bangkok között.

A kormány részéről akkor leszögezték: nyitottak a tárgyalásra az összes szeparatista milíciával. A buddhista többségű Thaiföldön csupán ebben a három tartományban laknak zömmel muszlimok.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »