Hivatalosan is fehér férfi ellenes lett az Oscar díj

Hivatalosan is fehér férfi ellenes lett az Oscar díj

Tovább dübörög az ideológiai úthenger az Amerikai Egyesült Államokban (is). Aki látott már olyan hollywoodi filmet, amely az elmúlt egy-két évtizedben készült, vagy belelesett valamelyik nagy streaming csatorna kínálatába, annak alighanem eddig sem voltak illúziói az amerikai agymosoda ideológiai-politikai beállítottságáról és bármely eddig ismert diktatúra propagandagépezetét megszégyenítő módszereiről. Ami azonban eddig is nehezen tagadható elvárás volt, az mostantól hivatalossá vált: olyan új szabályokat vezetett be az amerikai filmakadémia, amelyek egyértelműen hátrányos helyzetbe hozzák a fehér szereplőket, alkotókat és a legtöbb európai történelmi témát is.

A testület rendelkezése szerint ugyanis a jövő évtől a legjobb filmes alkotás versenyében már csak olyan filmek kerülhetnek megmérettetésre, amelyek témájukban vagy alkotóik által teljesítik a Hollywood által megszabott „alulreprezentált társadalmi csoportokra” vonatkozó kvótarendszert – derült ki filmes díj hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott információkból.

Az első ilyen szabvány, hogy a film főszereplői közül legalább egynek „alulreprezentált” faji vagy etnikai csoportba kell tartoznia, azaz lehet fekete, kelet- dél- vagy dél-kelet ázsiai, latin, indián, csendes-óceáni, közel-keleti, vagyis gyakorlatilag bármilyen csak éppen fehér nem.

Hírdetés

A második kvóta, hogy a többi szereplő legalább 30 százalékának olyan személynek kell lennie, aki legalább két pontban teljesíti az „alulreprezentáltság” mutatóit, vagyis nő, valamilyen (nem fehér) etnikai vagy rasszbéli csoport tagja, LMBTQ+ irányultságú és szellemi vagy testi fogyatékkal élő. A harmadik teljesíthető kvóta, hogy a film története a fentebb említett „alulreprezentáltsági mutatókat” teljesítő emberekkel foglalkozzon.

Azok számára pedig, akik a jövőben inkább megkímélnék magukat a fekete Hamletek, arab Napóleonok, transznemű vikingek, szellemi fogyatékos női gladiátorok és hasonló abszurditások látványától, azt lehet ajánlani: nyugodtan húzzák ki a listáról a jövőbeni amerikai filmkultúrát. Ilyen elvárások mellett ugyanis az már nem lesz, se kultúra, se film, se amerikai.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »