Rezsigondok: A kormány segítsége nélkül novemberben bezárhatja kapuit az ország legnagyobb egyeteme

Rezsigondok: A kormány segítsége nélkül novemberben bezárhatja kapuit az ország legnagyobb egyeteme

Hivatalosan ma kezdődött el az őszi egyetemi félév. A pozsonyi Comenius Egyetem ünnepi tanévnyitóján azonban nem csak a remény és az akadémiai kihívásokkal való szembenézés szavai hangzottak el. Szót kért magának a kétségbeesés is!

A Comenius Egyetem vezetése arra figyelmeztette az ország közvéleményét, állami segítség nélkül könnyen elképzelhető, hogy november 17-e után képtelenek lesznek nyitva tartani az egyetem kapuit. Az elszállt energiaárak miatt ugyanis rendkívül nehéz helyzetbe került az intézmény, csak 2022-es évre vonatkozóan mintegy 5,5 millió euróra lenne szüksége ahhoz, hogy finanszírozni tudja energiaszükségletét. 

Hírdetés

Az egyetem közölte, idén decemberig van csak érvényes szerződése az áramszolgáltatóval, hogy jövőre mi lesz, nem tudják.

Bár kiemelték, az egyetem mindent megtesz azért, hogy 10-15%-kal csökkentsék energiafogyasztásukat, de ez legfeljebb csak kozmetikázásra elegendő. Rezsiköltségeik ugyanis a többszörösére emelkedtek az elmúlt időszakban, 10-15 százalék ide vagy oda, nem segít már rajtuk. Előfordulhat tehát, hangsúlyozta a Comenius Egyetem vezetősége az ünnepi tanévnyitón, hogy novemberben képtelenek lesznek tovább nyitva tartani az egyetem épületeit. 

Eduard Heger kormányfő, aki az új tárcavezető kinevezéséig irányítja az oktatási tárcát, a múlt héten kijelentette, a kormány garantálja, hogy hasonló okok miatt egyetlen iskolának se kelljen bezárnia. A baj csak az, konkrét intézkedésekről egyelőre egy szót sem hallani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »