Magyar elnökség – érmén

Magyar elnökség – érmén

 A Magyar Nemzeti Bank annak kapcsán, hogy Magyarország második alkalommal tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét, 7 500 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 1-jén, a magyar elnökség első napján. Hazánk Belgiumot követi a pozícióban év végéig. „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége – 2024” megnevezésű emlékérméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte.

Hírdetés

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Unió egyik fő döntéshozatali szerve, mely a tagállamok kormányait képviseli. Az Európai Unió Tanácsának – nem hivatalos nevén a Tanácsnak – keretében a 27 uniós tagállam miniszterei találkoznak. A Tanács alapvető feladatai közé tartozik, hogy uniós jogszabályokat tárgyaljon meg és fogadjon el, nemzetközi megállapodásokat kössön meg az Európai Unió nevében, elfogadja az Európai Unió költségvetését, alakítsa az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáját, valamint konkrét területeken koordinálja a tagállamok szakpolitikáit. A Tanács tíz eltérő formációban ülésezik a különböző szakpolitikai területeknek megfelelően.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét előre meghatározott sorrendben a tagállamok látják el. A Tanács három egymást követő soros elnöksége úgynevezett elnökségi triót alkot. Hazánk első alkalommal 2011. január 1. és 2011. június 30. között – egy Spanyolországgal és Belgiummal alkotott elnökségi trió keretében – töltött be elnöki tisztséget

2024. július 1. és december 31. között Magyarország immáron második alkalommal tölti be a soros elnöki pozíciót – szintén spanyol-belga-magyar trió keretében. A magyar elnökség jelmondata: „Tegyük naggyá Európát!”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »