Réka és Dávid barsváradi tulipánkertje

Réka és Dávid barsváradi tulipánkertje

A barsváradi RD-garden működtetői, Réka és Dávid a tavasz folyamán 17 ezer tulipánhagymát ültettek el. A virágba borult kertjüket az elmúlt napokban sok százan látogatták meg, s a „Szedd magad!” nevű felhívás keretei között egy-egy csokrot ki-ki haza is vihetett a hagymás dísznövényből.

Eredetileg is úgy terveztétek, hogy a látogatók maguk szedhetnek a tulipánokból?

Egyáltalán nem. A „Szedd magad!” ötlete két nappal azután jött, hogy a virágzás elkezdődött. Az eredeti terv az volt, hogy virágüzleteknek, nagyraktáraknak adjuk el a tulipánokat. Hónapokkal ezelőtt érdeklődtünk náluk, több helyen akkor még érdeklődőek voltak; amikor azonban megkerestük őket az első pár vödör tulipánnal, az aktuális árak kevesebb mint felére csökkentek, s az érdeklődés is szinte teljesen megszűnt a részükről. Az első nap, mondhatjuk, teljesen kudarcba fulladt. Visszagondolva mégis ez volt a legjobb dolog, ami történhetett velünk. Cselekedni kellett, másnap reggeltől minden energiánkat abba fektettük, hogy minél több emberhez eljusson a hírünk.

Mennyi ember fordult meg eddig a kertben? Hogyan fogadták a helyiek a forgalmas tavaszi napokat a faluban? Egyáltalán számítottatok ennyi érdeklődőre?

Pontos számot nem tudunk mondani, a nagy nyüzsgésben nem is győztük számolni, de két hét alatt több mint ezer ember fordult meg az RD-gardenben. A helyiek nagyon örültek, maguk is ellátogattak a „Szedd magad!” akcióra. A szomszédok nagyon segítőkészek voltak, sok falubelit most ismertünk meg jobban.

Meddig nyílnak még a tulipánok? Még a hétvégén fogadtok látogatókat?

Sajnos már nem sokáig. Idén a tulipánszezon két és fél hétig tart. Először a nagy meleggel kellett szembenéznünk, utána pedig a hirtelen lehűléssel és az esős napokkal. Ha valaki külön érdeklődik, látogatható a tulipánfarm, de valószínűleg a „Szedd magad!” akciót már nem hirdetjük meg a hétvégére. Jelenleg még öt típus virágzik; az érdeklődők tulipáncsokrokat vagy tulipánboxokat rendelhetnek.

Hírdetés

Hogyan éltétek meg, hogy ekkora érdeklődés övezte az ültetvényeteket? Mik voltak a leginspirálóbb vagy legkülönösebb visszajelzések?

Óriási meglepetés és megtiszteltetés volt számunkra, hogy ennyi ember érdeklődött a tulipánfarm iránt. Egyáltalán nem számítottunk rá, kissé felkészületlenek is voltunk, mivel az eredeti terv más volt. Amikor hirtelen új ötlettel kellett előállnunk, s úgy döntöttünk, meghirdetjük a „Szedd magad!” akciót, felpörögtek az események. A hír elterjedt a közösségi oldalakon, s napról napra több ember látogatott el hozzánk. Ami a visszajelzéseket illeti, rengeteg volt. Nagyon fáradtak voltunk, de a sok pozitív visszajelzés óriási löketet adott. Hihetetlen erővel töltött fel minket, amikor láttuk, hogy az emberek feltöltődve, boldogan távoznak az RD-gardenből. Sokan többször is ellátogattak a farmra, ez volt talán a leginspirálóbb. Egy idősebb hölgyet alig tudott rábeszélni a lánya, hogy eljöjjön a farmunkra, később viszont alig akart haza menni.

Mi volt a legnagyobb kihívás az első évben?

A szürkepenész és az időjárás. Már ősszel, az ültetésnél szembe kellett néznünk az egyik gyakori gombabetegséggel, a szürkepenésszel. Ez a leggyakoribb betegség, ami a tulipánt megtámadhatja. A 17 ezer tulipánból szinte az összesen mutatkoztak a betegség jelei, kétszáz darab hagymát el sem ültettünk, a gomba teljesen tönkretette őket. A többi tulipánt becsáváztuk, így kerültek a földbe. Az időjárás volt a másik kihívás, amivel most tavasszal szembe kellett néznünk. A tulipán nem éppen hőségtűrő virág. A melegfront felgyorsította a virágzási folyamatot, és az eredeti két hónap helyett a virágzás csupán két és fél hétig tart.

Hogyan látjátok a kert sorsát? Vannak már új tervek a jövőre nézve?

Tervek vannak, nem is kevés. Mindenekelőtt szeretnénk a tulipánok körül rendbe hozni a kertet. Elegyenesíteni a talajt, kiültetni pár tucat gyümölcsfát, amelyek remélhetőleg egyszerre borulnak majd virágba a tulipánokkal. Terveink között szerepel még további tulipánfajták kiültetése is. Ha minden jól megy, jövőre egy kávézósarok is várja majd a hozzánk ellátogatókat.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »