Rangos elismerés a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének (Ex Libris díj Budapesten)

Rangos elismerés  a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének (Ex  Libris  díj  Budapesten)

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete is elismerésben részesült a budapesti Klauzál Gábor Művelődési Központ dísztermében június 13-án megrendezett Magyar Művészetért Díjrendszer 47. gáláján. Idén is kimagasló szakmai és emberi tevékenységet végző magyarországi és határon túli művészek, közéleti személyiségek, illetve civil szervezetek vehették át az elismerést – az Ex Libris, a Színész-, az Árpád fejedelem-, a Magyar Művészetért és a Zrínyi Ilona-díjat – a díjrendszert 1987-ben alapító és azóta is vezető Gubcsi Lajos elnöktől.

„Ez a mi közös, Kárpát-medencei válaszunk Trianonra” – vallja az alapító elnök, hiszen az idei 28 díjazott között erdélyi, felvidéki és vajdasági személyek, illetve szervezetek is voltak. Erdélyből Magyar Művészetért Díjat vett át a díjazott intézmény nevében Karda-Markaly Aranka történész, a Csíki Székely Múzeum igazgatója és Molnár Levente Gyergyóremetén született világhírű operaénekes; Ex Libris díjban részesült Barabás László marosvásárhelyi néprajzkutató, főiskolai tanár, Dezső Attila csíkszeredai népzenész, Szilágyi Tóni szamosújvári népzenész, a Romániai Magyar Dalosszövetség és a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete. Utóbbit Meister Éva színművész, az egyesület tiszteletbeli tagja ajánlotta díjazásra.

Hírdetés

A gálát a nagybaconi születésű, 2012 óta Budapesten élő Kusztos Tibor ny. bánffyhunyadi – előzetesen, 1984 és 1994 között kovásznai – református esperes-lelkész áldotta meg. Az ünnepi műsorban fellépett Varga Miklós zenész, rock­énekes, Rátóti Zoltán színművész, Molnár Levente operaénekes, Agócs Gergely zenész, etnográfus, Jánosi András és a Hungaricus együttes, Salamon Beáta, Porteleki Zoltán és további hét díjazott népzenész társuk: Dezső Attila, Kovács Márton, Kuczera Barbara, Molnár Péter, Péter Tamás, Porteleki Zoltán, Szilágyi Tóni és Schramek Géza színművész.

Az Ex Libris díjat Fülöp Magdolna és Biszak Enikő, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke, illetve alelnöke vette át Gubcsi Lajos közgazdásztól, egyetemi docenstől, írótól és újságírótól, a Magyar Művészetért Díjrendszer Kuratóriumának elnökétől és Varga Miklós rock­énekestől. Gubcsi Lajos röviden megindokolta, hogy miért kapta a díjat a kézdivásárhelyi civil szervezet. „A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete 2008 őszén alakult a nők tartalmasabb kikapcsolódásáért. Az egyesület legfontosabb céljai: a nők összefogása, a néphagyományok megőrzése, a magyar identitástudat erősítése, a rászorulók segítése, környezetünk óvása. Tanulják és tanítják a hímzés- és varrásmintákat, hagyományos székely ételek elkészítését. Gasztronómiai, kézimunka-, süteménykiállításokat és főzőversenyeket szerveznek, táncokat, népdalokat tanulnak. Mindig együtt ünnepelnek városukkal nagy évfordulókon, megemlékezéseken, koszorúzzák elődeik, hőseik emlékhelyeit” – hangzott el a laudációban. A gála a díjazott népzenészek közös műsorával zárult.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »