Rafila: elméletileg az új vírustörzs ellen is hatékony a Covid-19 elleni védőoltás

Rafila: elméletileg az új vírustörzs ellen is hatékony a Covid-19 elleni védőoltás

A koronavírus elleni védőoltás – elvben – az új vírustörzs ellen is hatékony – jelentette ki hétfőn Alexandru Rafila orvos, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője.
A mikrobiológiai társaság elnökét arról kérdezték a parlamentben, hogy hatékony lehet-e a védőoltás a Nagy-Britanniában megjelent új koronavírustörzs ellen.

„Elméletileg igen. Semmi sem utal arra, hogy azok az antitestek, amelyek az eddig terjedő vírussal szemben hatékonyak voltak, ne lennének hatékonyak az új törzzsel szemben is, de a kutatóknak kevés idő állt rendelkezésre, meg kell vizsgálniuk, hogy az antitestek hatása ugyanolyan jó marad-e e törzs esetében is” – idézte a szakembert az Agerpres hírügynökség. 

Rafila jelezte egyúttal, hogy a Romániában használt RT-PCR tesztek kimutatják az új vírustörzset is.

Hírdetés


„Nem feltétlenül beszélhetünk új törzsről, mert az első, ezzel a változattal fertőzött páciens szeptember 20-án került kórházba. A kérdés az, hogy elég hatékony lesz-e az oltási kampány ahhoz, hogy elejét vegye a gyors terjedésnek, mert végül is ez a probléma” – magyarázta a képviselő.


Amint arról korábban beszámoltunk, sokkal fertőzőképesebb új koronavírustörzset azonosítottak Nagy-Britanniában. A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »