Ráérez-e a felvidéki magyar politika a választók igényeire?

Ráérez-e a felvidéki magyar politika a választók igényeire?

A felvidéki magyar pártpolitika kezd összekovácsolódni, ennek ékes bizonyítéka a három magyar pártból formálódó Szövetség. A politikai szubjektum ugyan hivatalosan még nem alakult meg, de a közvélemény-kutatók már rendszerint a parlamentbe mérik őket. Milyen potenciál rejlik a Szövetségben, illetve kijelenthető-e, hogy a felvidéki politika kezd visszatalálni a választókhoz?

A Szövetség megalakulása előtt bíztatóak azok az előrejelzések, miszerint a szlovák közvélemény-kutató intézetek a parlamentbe mérik őket. Ezt azért is fontos megjegyezni, mert az utóbbi időben nem volt megszokott, hogy magyar pártot a parlamentbe mértek. Az 5 százalék feletti eredményt lehet ugyan pozitívan értékelni, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen könnyen megbosszulhatja magát. A felmérésekből jó kiindulni, hiszen irányt és tendenciát mutatnak, de semmiféleképpen sem szabad csakis azokra támaszkodni.

A Szövetség számára mégis jó kiindulópont lehet. Azt jelentheti, hogy azokat a potenciális szavazókat is megszólítja, akik azért maradtak távol az urnáktól, mert elegük volt a megosztott politikából, illetve azokat, akik a magyar pártot a küszöb alá jósoló felmérések miatt nem hittek a parlamenti képviseletben.

Az MKP, de legutóbb a Híd is azt a hibát követte el, hogy csak a saját választóközegüket szólították meg, és azt gondolták, ez elég lesz a sikerhez. Mostanra mindkét párt belátta, a sikerhez új választókat kell megszólítani. A felvidéki politikában 2020-at követően új időszámítás kezdődött, új kihívásokkal kell szembenézni. A régi megosztottságnak vége, a politikai üzenet és a kampány is teljesen más stratégia mentén épülhet fel. Ám, hogy mindezt siker koronázza, a Szövetségen belül el kell hitetni a választókkal, hogy a felvidéki politizálás visszatér a 2009 előtti gyökereihez.

Az egységes politikai szubjektum csakis gyűjtőpárt lehet. A felek mostanra belátták, csak egységes és széleskörű együttműködés hozhat hatékony és sikeres parlamenti képviseletet. Ehhez azonban rengeteg feltételnek kell egyidejűleg teljesülnie, amely nem kis munkát igényel.

Elsősorban vonzóvá és sokkal láthatóbbá kell tenni magát a formálódó pártot, amely nemcsak azért szólítja meg a magyar szavazókat, mert felvállalja a témákat, amelyek a felvidéki magyarok jogos igényeit elégítik ki, de országos problémákkal is foglalkozik. Versenybe száll azokkal a pártokkal, melyek megpróbálják a szlovákiai magyar választókat magukhoz csábítani.

Hírdetés

Az elmúlt időszakban azért szavaztak a magyarok szlovák pártra, mert azok ugyan sajátos módon, de érzékelték, mitől hangos a közbeszéd, és mire fogékony a választó. A szlovákiai magyar politika ezzel szemben régóta le van maradva, ezért tűnhetett úgy, hogy a parlamenti választásokon a magyar pártok mintha egy másik osztályban játszanának.

Nem feltétlenül emiatt nincs a parlamentben magyar párt, de az új és főleg a fiatalabb szavazók inkább más pártokhoz vándoroltak át. A Szövetségnek fel van adva a lecke, hiszen úgy szerezhetnek új szavazókat, ha sikerül felzárkózniuk, és átérzik az adott választási időszak fő üzenetét.

Erre rákapcsolódva adja magát a kérdés, vajon mi a felvidéki magyar választó valós igénye?

Nem kell messzire menni, az 1998-ban megalakult Magyar Koalíció Pártja pontosan olyan üzeneteket és igényeket fogalmazott meg, amelyeket a felvidéki magyar társadalom széles rétegei elvártak. Megjelentek a nemzeti konzervatív értékek, a szociáldemokrata ötletek, de a liberális nézetek is terítékre kerültek. Pontosan azért volt ez sikeres, mert összhangban és átfogóan tudtak együtt fellépni a magyar ügyekkel kapcsolatban. A stratégia mozgatórugója, vagy ha úgy tetszik, a legkisebb közös többszöröse, a magyar ügyek felvállalása volt. Egyszerűen ez élvezett prioritást.

Tetszik vagy sem, de a szlovákiai, vagy Európán belül bármelyik másik kisebbség politikai képviseletét teljesen máshogy kell megközelíteni, mint a hagyományos ideológiák mentén folytatott politizálást. Márpedig kisebbségi létben csak úgy működhet jól az etnikai alapú politizálás, ha nem a hagyományos ideológiák határozzák meg a pártot.

A szlovákiai magyar választó is sokszínű, ezért különféleképpen szemléli a világot, emellett prioritásnak tartja, hogy a magyar ügyeket egy egységes gyűjtőpárt vállalja fel. Vajon képes lehet-e erre a Szövetség?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »