Püspöki látogatás a vásárosdombói Skóciai Szent Margit Gondozóotthonban az ápolók világnapján

Püspöki látogatás a vásárosdombói Skóciai Szent Margit Gondozóotthonban az ápolók világnapján

Május 12-én 10 órakor, az ápolók és ápolónők nemzetközi világnapján fogadták Felföldi László pécsi megyéspüspököt a vásárosdombói gondozóotthon lakói és munkatársai. A főpásztor szentmisét mutatott be, majd átadta az év gondozóinak járó kitüntetéseket.

A hosszú hónapokig tartó látogatási korlátozás enyhítésével az idős emberek nem csupán szeretteiket láthatták viszont az elmúlt napokban, hanem a megyéspüspök is ellátogatott hozzájuk. Schäffer Zsuzsanna, az intézmény igazgatója fogadta a főpásztort, akinek szentelése és beiktatása óta a járványhelyzet miatt első alkalommal volt lehetősége személyesen megismerni a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon lakóit, akiket őszinte szeretettel üdvözölt.

Felföldi László megyéspüspök az otthonban szentmisét is celebrált. Homíliája során, figyelembe véve az idős emberek korlátozott mozgási lehetőségeit, valamint a tér adottságait, az oltár elé kilépve, szép gesztusként közelebb ment a kerekesszékben ülő gondozottakhoz, hogy számukra is jól hallható és látható legyen a beszéd.

„Merjünk kilépni a megszokottból! Tudom, hogy azok a testvéreim, akik a gondozóotthonban élnek, egy kedves házat, lakást, szobát hagytak maguk mögött. Talán már megvolt mindenük, amikor egészségügyi okokból el kellett hagyniuk szeretett otthonukat. De ne feledjük, hogy

– hangsúlyozta, majd az ápolószemélyzethez és munkatársaikhoz fordult, kiemelve, az a szép és társadalmilag is igen fontos feladat, melyet a szakemberek végeznek, olykor sok nehézséggel jár, ezért szükség van a támogatásra.

„Az itt dolgozó ápolók és kollégák rengeteg órát töltenek távol családjaiktól. Gyakran találkoznak szomorú történetekkel és a mindennapok terhei nyomják vállukat. Így arra kérem a kedves munkatársakat, hogy szeretettel, egymást támogatva forduljanak társaikhoz, erősítsék a másikat, mert az összetartozás szebbé teszi a gondozóotthonban töltött napokat, heteket, hónapokat és éveket.”

Hírdetés

A püspöki látogatás a lakók és a munkatársak szavazatai alapján megítélt az Év Ápolója díjak átadásával zárult. Schäffer Zsuzsanna beszédében kiemelte, hogy az elismerések átadására a korábbi években Skóciai Szent Margit emléknapján került sor, idén azonban a járványhelyzet miatt Florence Nightingale OM születésének évfordulóját, az ápolók világnapját választották a szép hagyomány megtartására. A modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója – az intézmény névadójához hasonlóan – állhatatos, életét feláldozó munkával segítette a betegeket és gondozásra szoruló társait – hangsúlyozta az igazgató.

Az Év Gondozója címet minden évben három szakember veheti át. Idén Istenes Józsefné takarítónő, Ceglédi Károlyné terápiás munkatárs és Zsupán Attiláné mosónő részesültek az elismerésben.

A szentmisét és a díjátadót követően a megyéspüspököt körbevezették a Skóciai Szent Margit Gondozóotthon épületén, aki ahol csak lakókkal  találkozott, Isten végtelen szeretetének befogadására buzdította őket.

Felföldi László látogatásáról a fotógaléria az egyházmegye honlapján  megtekinthető.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »