Puccskísérletet hiúsítottak meg Ukrajnában – békés tüntetések álcája mögött döntötték volna meg a regnáló hatalmat

Puccskísérletet hiúsítottak meg Ukrajnában – békés tüntetések álcája mögött döntötték volna meg a regnáló hatalmat

Az Ukrajisznak Pravda ukrán lap közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZSZU) felszámolt egy fegyveres csoportot, amely meg akarta dönteni a regnáló hatalmat Ukrajnában és ideiglenes kormányt akart létrehozni.

A csoport tagjai mind egy 2015-ben (tehát az ukrajnai konfliktus kitörése utáni évben) alapított civil szervezethez kötődtek.

A Pravda szerint „ukránellenes tevékenységük” miatt a hatóságok figyelmét is felkeltették. Tegyük azonban hozzá, hogy Ukrajnában ma bárkit megvádolnak ukránellenességgel, ha nem ért egyet a regnáló által szabott politikai iránnyal, és a háború folytatásával.

Ebben az esetben azonban a hatóságok lépése jogosnak bizonyult.

A csoport elképzelése ugyanis az volt, hogy megdöntik a politikai és katonai hatalmat is, méghozzá úgy, hogy zavargásokat szítanak az országban, majd elfoglalják a parlament épületét.

Hírdetés

Első lépésben a népgyűléssel azonos jelentésű, ősi szláv kifejezés, a „vecse” védelmének álcájával szerveztek volna „békés” tüntetéseket, amelyeket aztán arra használtak volna fel, hogy külföldi médiforrásokon keresztül elhitessék, újabb maidani forradalom tört ki Kijevben.

Az SZSZU szerint mindezt Oroszország javára próbálták megszervezni.

A csoportnak nem csak Kijevben, hanem más nagyobb, nyugat-ukrajnai városokban is voltak sejtjei. Az egyes sejtek csak személyes küldöncön keresztül kommunikáltak.

A biztonsági szolgálat rajtaütéskor fegyvereket, mobilokat, különböző terveket tartalmazó dokumentumokat foglalt le. Ha a bíróság bűnösnek találja a vádlottakat, teljes vagyonelkobzás mellett 10 év börtön vár rájuk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »