Drámai a helyzet a Balatonon, már újabb egységeket kellett bevetni

Drámai a helyzet a Balatonon, már újabb egységeket kellett bevetni

A viharos időjárásban megugrott a vízirendőrök és -mentők feladata a Balatonon és a Velencei-tavon.

Embereket és elsüllyedt hajókat is mentettek a vízirendőrök a Balatonon és a Velencei-tavon az elmúlt napokban. Voltak, akik a viharos szélben rossz műszaki állapotban lévő vitorlással mentek a nyílt vízre. A rendőrök azt kérik, hogy mindenki figyelje az előrejelzéseket, és viharjelzés esetén ne menjen vízre – írja a hirado.hu.

„Nyáron sokkal gyakrabban van, alakulhatnak ki olyan meteorológiai körülmények, hogy hirtelen jött vihar következtében kerülhet valaki bajba. Természetesen figyelni kell a viharjelzést. Nagyon jól működik szerte az országban. Ha villog, akkor a szabályoknak megfelelően hagyjuk el a strandot, vagy kezdjünk el kikötni” – mondta Szaniszló Péter vitorlás oktató.

A hidegfrontot kísérő erős szél miatt a vízi rendőröknek vasárnap óta több fürdőzőt és egy elsüllyedt vitorláshajót is menteniük kellett.

Hírdetés

A gárdonyi vízi rendőrök eddigi legsikeresebb mentőakciója az volt, amikor pár éve egyszerre hét embert kellett kimenteniük az agárdi kikötő előtt a vízből, köztük két gyereket. Felborult a kenujuk, és a hajó szinte azonnal megtelt vízzel. A rendőrök aznap kezdték meg a nyári fokozott ellenőrzést, és így a közelben voltak, kimentették a bajbajutottakat.

A mentéssel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek szerint sokan azért kerülnek bajba a vízen, mert nincsenek tisztában saját korlátaikkal.

„Egyre több olyan hír van, ami kezdi ráébreszteni az embereket arra, hogy ez egy komoly dolog, de még mindig úgy érzem, hogy az emberi erő nincs felmérve eléggé a környezeti hatásokkal, vagy a természet erőivel szemben, ezért nagyon sokszor csúsznak bele abba, hogy nem mérik föl helyesen azt a helyzetet, amibe belekerülhetnek” – mondta Bozóki Gábor kikötőmester.

A viharos erejű szél miatt vasárnap óta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság is teljes kapacitással dolgozik. Kenesétől Keszthelyig összesen 16 hajóval járják a Balatont, hogy szükség esetén segítsenek a bajbajutottakon.

Néhány napon belül várhatóan újabb hajókat vetnek be. A vízi rendőrök a szezon kezdete óta százhúsz embert mentettek ki a Balatonból.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »