A civil szféra a büntetések mérséklésére figyelmeztet a Btk. kapcsán

A civil szféra a büntetések mérséklésére figyelmeztet a Btk. kapcsán Mészáros Richárd2024. 07. 04., cs – 11:19

Az Alkotmánybíróság Btk-módosítással kapcsolatos szerdai döntése után mindenekelőtt arra hívják fel a figyelmet a civil szervezetek, hogy egyes bűncselekmények esetében csökkennek a kiszabható büntetések, rövidebb lesz az elévülési idő, és több feltételes szabadságvesztést szabhatnak ki a bíróságok.

Hírdetés

„Tiszteletben tartjuk az Alkotmánybíróság döntését, hogy a Btk. módosításának nagy része összhangban van az alaptörvénnyel, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy ez a törvény hasznos is lenne az ország számára” – közölte az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány.

A Transparency International Szlovákia szerint a büntetések enyhítésének ez a kombinációja gyengíti az állam korrupció és gazdasági bűncselekmények elleni harcát. „A változtatások mögött nem lehet nem észrevenni a kormánykoalíció mögöttes szándékát, hogy büntetlenséget biztosítson a saját embereinek. Ráadásul ezeknek az embereknek egy része közvetlenül a módosítások kidolgozásában is részt vett” – tette hozzá a szervezet.

Az Alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a Btk-módosítás nagy része nem sérti az alkotmányt, egyes részei viszont igen. Ez nem vonatkozik magára a jogalkotási folyamatra, a Különleges Ügyészség megszüntetése, a büntetési tételek módosítására, és gazdasági bűncselekményeknél az okozott kár nagyságának besorolására.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »