Király Zsolt: Orbánék felrajzolták az utat a Smer, a Hlas, a Republika és a Magyar Szövetség számára is. Rákanyarodnak?

Király Zsolt: Orbánék felrajzolták az utat a Smer, a Hlas, a Republika és a Magyar Szövetség számára is. Rákanyarodnak?

Vasárnap egy nagyon fontos sajtótájékoztatóra került sor Bécsben, ahol a legerősebb magyar, cseh és osztrák párt elnökei bejelentették, hogy Patrióták Európáért néven új európai parlamenti képviselőcsoportot hoznak létre.

Orbán Viktor (Fidesz), Andrej Babiš (ANO) és Herbert Kickl (FPÖ) letették az alapjait egy olyan frakciónak, mely a magyar miniszterelnök szerint hasítani fog, és rövidesen Európa legerősebb pártcsaládjává válhat. Mégpedig azzal a céllal, hogy megváltoztassa Európát.

Európában ugyanis jelenleg az a faramuci helyzet állt elő, hogy bár a 27 EU-tagállamból 20-ban az emberek az uniós választások a változásra szavaztak, a brüsszeli elit mégsi ellenáll. Ursula von der Leyen és senki által meg nem választott brüsszeli elit úgy tesz, mintha mi sem történt volna és továbbra is szeretné megőrizni a status quót. Azaz a hatalmat.

Az osztrák, a cseh és a magyar politikai vezetők ezért összefogtak, hogy ellenállhassanak ennek a törekvésnek.

Mi is történt Bécsben?

Orbán Viktor vasárnap először lépett ki a V4-ek keretei közül, és hívtak életre egy új EP-frakciót, mely idővel bizonyára a V4-ek országaiból is rendelkezhet majd tagokkal. A bejelentésnél azonban a lengyel és a szlovák fél egyelőre hiányzott.

Főleg a Smer kivárása feltűnő, mely jelen pillanatban azzal a szociáldemokrata, baloldali frakcióval tárgyal, mely a status quó fenntartásában érdekelt. De lehet, hogy a Smer sunnyogása csak a taktika része. Robert Fico pártja ugyanis ne feledjük, hogy egy posztkommunista politikai erő, tele progresszív, baloldali elemekkel. Ezek közül is a legismertebb Monika Beňová, ami az elmúlt évtizedekben megszavazott minden baloldali javaslatot, és a brüsszeli paktum szolgalelkű kiszolgálója volt.

Orbánék most mégis úgy döntöttek, hogy elindítják a hógolyót a lejtőn, hogy abból reményeik szerint nagyon gyorsan olyan lavina válhasson, mely Európa legerősebb frakciójává teheti a Patrióták Európárt nevű új politikai tömörülést.

Hírdetés

Mire van szükség?

Egy ilyen pártcsaládot nem lehet csak úgy életre hívni. Ennek bizonyos feltételei, szabályai vannak. Legalább 7 országból legkevesebb 23 főnek (EP-képviselőnek) kell alkotnia. Ez utóbbi a Fidesz, az ANO és az FPÖ részéről már rendelkezésre áll.

A 7 országból eddig három már megvan. Szlovákiából a Smer, a Hlas, de akár a Republika is lehet rövidesen a negyedik.

Bécsben egy volt, egy jelenlegi és egy várhatóan jövőbeli miniszterelnök ült közös asztalhoz, hogy aláírják a manifesztumot, mely utat mutat az olyan nagy, európai pártok számára is, mint a francia választásokat megnyert Le Pen pártja, az olasz Liga, a portugál Vox, a lengyel PiS, vagy a német AfD, esetleg Geert Wilders pártja, mely szintén nemrég nyerte meg a holland választásokat. Meg nem erősített hírek szerint a frakció jelenleg már 100 főnél jár, legalább 7-8 országból.

A V4-ek helyett tehát egy új közép-európai blokk jött létre. Jó volna, ha Szlovákia nem a folyamatosan átálló román utat választaná, hanem felvállalnák hivatalosan is azokat az eszméket, melyeket a kampányban is használtak, és amire a választóktól bizalmat kaptak.

Miért hallgat Szlovákia?

Gyimesi György helyesen mutatott rá az elmúlt napokban bejegyzéseiben arra, hogy a Patrióták Európárt pártcsalád pontosan ugyanazokat az értékeket hirdeti, amely értékek hangoztatásával a Smer, a Hlas és a Republika sikeresen vívta meg a legutóbbi választásokat Szlovákiában. Megszerezve a hatalmat a pozsonyi parlamentben, az elnöki palitában, és a legtöbb képviselőt juttatta ki Brüsszelbe.

Ez pedig a hazafiság, a szabadság, a szuverenitás, a béke, a jólét, az értékek, az illegális migrációval szembeni fellépés, a rend, a biztonság hangsúlyozása, a brüsszeli szuperállammal szemben a tagállami hatáskörök, érdekek védelme, a méregzöld politika, green deal-lel szembeni józan fellépés.

Ahogy vasárnapi közös sajtótájékoztatójukon elhangzott, Európa közepén egy közös, erős mag alakult azért, hogy Európa nem váljon baloldali kísérletek mezejévé.

Annál is inkább, mert 27 tagországból 20-ban ezt kívánják a választópolgárok. Ezt akarják a Smer, a Hlas, a Republika, de a Magyar Szövetség választói is.

Gyimesi György felvidéki magyar politikusként látja, merre van a helyes irány. Ideje, hogy a szlovákiai politikai pártok vezetői is a nyár során felmérjék végre mozgásterüket és besorakozzanak.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »