"Propaganda, fake news, fikció" – Moszkva körömszakadtáig tagadja, hogy Ukrajnát támadás fenyegetné

"Propaganda, fake news, fikció" – Moszkva körömszakadtáig tagadja, hogy Ukrajnát támadás fenyegetné

Miközben a nyugati sajtó és az Egyesült Államok kormánya váltig állítja, Oroszország márpedig napokon belül megtámadja Ukrajnát, a Kreml legalább ekkora vehemenciával hirdeti az ellenkezőjét. Most Éppen Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere vádolta meg a Nyugatot álhírek terjesztésével.

Ha élvezik, hát csinálják!

– kommentálta az orosz külügyminiszter azokat a nyugati nyilatkozatokat és sajtóanyagokat, amelyek az állítólagos inváziós dátum, február 16-a után is várható orosz offenzívát emlegetnek. Az orosz kormányközeli RT-nek adott pénteki interjúban Lavrov leszögezte, ez szerinte már nem szól másról, mint „puszta élvezetről”. 

Biztos vagyok benne, hogy a külpolitikát csak távolról figyelők számára is rég megerősítést nyert, ez az egész csak propaganda, fake news, fikció”

– kommentálta az Oroszországot ért „vádakat” a miniszter. Szerinte a nyugati tisztségviselők „egyszerűen élvezik” az Oroszországról szóló álhírek és hazugságok terjesztését. Lavrov három nyugati politikust külön is kiemelt. Szerinte Liz Truss brit külügyminiszter (ő volt az, aki a Fekete-tengernél kereste a balti államokat), Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára különösen gyakran állít hazugságokat Oroszországról és „rémítik meg” az embereket „hazugságaikkal”. 

Bármit csinálunk, a nyugati kormányok rögtön arról beszélnek, Ukrajnát fenyegetjük. (…) Azt állítják, a fenyegetés még mindig ott van, függetlenül attól, hogy visszavontuk a csapatainkat. Csak a jövőnek ágyaznak meg.

Hírdetés

– jelentette ki Lavrov. 

Hogy ezt az utolsó mondatot miként kellene értelmeznünk, csak találgatni tudunk. Az eredeti orosz nyilatkozat egyelőre nem érhető el, így könnyen lehet, a valódi értelem valahol az orosz-angol fordítás során veszett el, mindenesetre az angolt érdemes szó szerint idéznünk. „They are laying the ground for the future” – hangzik az eredeti (némileg hibás angolságú) kijelentés. Ez a szövegkörnyezet alapján leginkább arra utalhat, hogy az USA „propagandájának” célja, hogy megágyazzon egy Oroszország elleni agressziónak, ugyanakkor némi malíciával akár úgy is értelmezhetnénk, Oroszország a jövőben bizony megtámadja Ukrajnát.

Lavrov egyébként leszögezte, folytatni szeretnék a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, hiszen megegyezésre kell jutniuk az „európai biztonság jövőjével” kapcsolatban.

Csütörtökön Oroszország hivatalosan is reagált a korábban előterjesztett követelései visszautasítására. Szerintük a Nyugat szőrszálhasogató módon, egyesével szálazta szét minden kérésüket, közben figyelmen kívül hagyták a NATO folyamatos terjeszkedésével egyre erősödő orosz biztonsági aggályokat. Lavrov közölte, kész találkozni amerikai kollégájával, hiszen, mondta

érdekünkben áll, hogy elmagyarázzuk amerikai kollégáinknak és NATO-szövetségeseiknek, hogy nem elégedhetünk meg az ígéreteikkel.

Mint ismeretes, a NATO azzal söpörte le az oroszok követeléseit, hogy a szervezet nem adhatja fel a „nyitott ajtók” bővítési politikáját, így nem mondhat le arról sem, hogy Ukrajnát előbb vagy utóbb, de bevegyék az észak-atlanti együttműködésbe. Már csak azért sem, mert mindezt még 2008-ban megígértek Kijevnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »