Legeza György pszichológus-parasportolóra emlékeztek Újszászon

Legeza György pszichológus-parasportolóra emlékeztek Újszászon

Emlékhelyet állítottak Legeza György pszichológus, országos bajnok, paralimpikon tiszteletére a – Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában az újszászi Orczy-kastélyban működő – Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ udvarán. Az emléktáblát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita áldotta meg. Az eseményről május 3-án számolt be a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Május elején gyűltek össze mindazok, akik együtt szerették volna tiszteletüket tenni Legeza György pszichológus, országos bajnok, paralimpikon élete és munkássága előtt. Az ünnepi eseményen a hajdúdorogi főpásztor mellett jelen voltak többek között Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója; a szeretetszolgálat munkatársai, Legeza György családtagjai.

„Bár személyesen nem ismerhettük őt, megismerve életrajzát, emléke vitathatatlanul méltó arra, hogy életének fontosabb állomásait felidézzük” – mondta Kovács Anett, a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ vezetője.

Legeza György Sátoraljaújhelyen született; hatgyermekes görögkatolikus lelkészcsalád ötödik gyermeke volt. Édesapja példája nyomán ő is lelkészi pályára készült. Tanulmányai megkezdése előtt azonban behívták sorkatonai szolgálatra Lentibe, ahol egy hivatásos katonatiszt az őrszobában pisztollyal meglőtte. A golyó áthatolt a gerincén; életét csak több műtéttel sikerült megmenteni, de örökre megrokkant. Így tanulmányait a hittudományi főiskolán nem tudta megkezdeni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pszichológusi diplomát szerzett. 1986 és 1988 között az Újszászi Elmegyógyintézet pszichológusa volt.

1989-ben lett versenysportoló. A közép és hosszú távú kerekesszékes versenyzés többszörös magyar bajnoka volt. Hétszer teljesítette a Bécs–Budapest Szupermaratont, 56-szor a maratont és 31-szer a félmaratont. Részt vett az 1996-os atlantai paralimpiai játékokon.

2022-ben júliusában hunyt el. A Debreceni köztemetőben helyezték örök nyugalomra – hangzott el a megemlékezésen.

Legeza György élete „szörnyű drámával kettétört, és így a hivatása is, hiszen a brutális baleset miatt a papságot sem kezdhette el. És mégis pap lett valamilyen módon, az Isten embere – fogalmazott beszédében Kocsis Fülöp metropolita. – Más módon vált az emberek segítőjévé. És lám, napjainkban is folytatódik az ő lelki támasza. Elhelyeztük ide ezt a táblát, hogy (…) az ő rendkívüli akaraterejére, hivatására emlékezzünk.”

Hírdetés

Minél erősebb bennünk a hit, minél jobban ismerjük Isten végtelen bölcsességét, annál inkább fel tudjuk fedezni az Úr mosolyát az élet minden helyzetében – fogalmazott a metropolita. „Az Úristen mosolyáról szól ez a tábla. Hiszem azt, hogy ma is ránk mosolyog, és tetszik neki ez az ünnepség. Az ő mosolyát fedezzük föl életünk minden napján, életünk minden helyzetében” – mondta Kocsis Fülöp érsek.

Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója arról beszélt, hogy Legeza György nehéz kereszteket kapott az életében, mint sokan mások itt az intézményben, de kitűnt azzal, ahogyan ezt a keresztet hordozta.

A szeretetszolgálat igazgatója háláját fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a fenntartóváltozást követő két évben saját forrásból sikerült megújítani az intézménybe vezető teljes útszakaszt. „De nem ez volt az első közös projekt az önkormányzattal, hiszen amikor kitört a háború, és az önkormányzati intézményekben adományokat gyűjtöttek, a szeretetszolgálatra bízták annak eljuttatását Kárpátaljára.”

Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Dobozi Róbert Újszász polgármestere, valamint Pócs János országgyűlési képviselő is.

Az ünnepségre nagy lelkesedéssel készültek az újszászi Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ lakói és dolgozói is. Előadásukban verseket, prózarészleteket, énekeket hallhattak a résztvevők.

Részletek hangzottak el Legeza György emlékirataiból is.

Szeretetvendégséggel folytatódott az ünnepélyes emlékezés.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Fotó: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »