Potápi és Berényi tiszta vizet öntött a pohárba: A kárpát-medencei magyarság nagy többsége a Fidesz-KDNP mellett áll

Potápi és Berényi tiszta vizet öntött a pohárba: A kárpát-medencei magyarság nagy többsége a Fidesz-KDNP mellett áll

December 13-án külhoni magyar pártvezetők tartottak egyeztetést Budapesten. A találkozóra Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kezdeményezésére került sor.

Külhoni magyar pártvezetőkkel tartott egyeztetést Potápi Árpád János államtitkár

A találkozó felvidéki magyar szempontból is komoly üzenettel bírt. Az elmúlt napokban ugyanis egyes felvidéki politikusok részéről szerencsétlen módon a középre helyezkedés taktikája került előtérbe.

Orbán vagy Márki-Zay?

Míg ugyanis a nyilatkozatai alapján Márky-Zaynak drukkoló Rigó Konrád (Most-Híd platform) a Fidesz melletti felvidéki magyar kiállást nehezményezte, addig Mózes Szabolcs (Összefogás platform) opportunista álláspontra helyezkedett.

Mózes szavai a jelenlegi magyar kormány egyértelmű támogatása helyett inkább arról szóltak, hogy nyerjen bármelyik oldal is jövő áprilisban, ő jóban lesz mindegyikkel. Hiszen, mint mondta, maga az Alaptörvény úgy Orbán, mint Márki-Zay számára előírja a határon túli magyarokról való gondoskodást.  Rigó és Mózes abban sem látott semmi kivetnivalót, hogy a budapesti szlovák nagykövet az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével parolázik.  Hogy ez mennyire hibás logika, külön cikkben fejtettük ki.

Király Zsolt: Rigó Konrád önszorgalomból osztja ki saját párttársait – Avagy nem, Márki-Zay támogatása nem diplomácia

Mindkét fenti álláspont jól elkülöníthető attól, amit Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke, illetve Berényi József, az MKP platform vezetője képvisel. Magyarán, hogy a felvidéki magyarság stratégiai érdeke a nemzeti egység, ami a magyar kormány melletti egyértelmű kiállást jelenti. Mózessal ellentétben így nyilatkozott egyébként Orosz Örs is, a Szövetségen belüli Összefogás platform elnöke is.

Potápi stratégiai lépése

Ilyen szempontból a Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár által összehívott találkozó stratégiai jelentőségű és komoly figyelmet igényel. Ugyanúgy jelzésértékű az is, hogy a Szövetség jelenleg koronavírussal fertőzött elnökét annak MKP platformjának elnöke, Berényi József képviselte, aki a napokban egyértelmű hitet tett a Fidesz-KDNP kormány mellett.

Gyimesi György és Forró Krisztián mellett Potápi Árpád János kezdeményezésére így Berényi József is egyértelműsítette, hogy a felvidéki magyarság általuk képviselt része nemzetben gondolkodik.

Hírdetés

Berényi József a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a találkozón az elmúlt egy év felvidéki történéseit foglalta össze, kitekintve a jövőbe

.

„Részemről az hangzott el, hogy amennyiben a jelenlegi szlovák kormány kibírja és nem lesznek előrehozott választások, akkor a Szövetség számára az első megmérettetés a jövő novemberi összevont helyi önkormányzati és megyei választások lesznek”

– nyilatkozta Berényi.

Berényi: Az MKP nem adja fel a pozícióit

„A Szövetség ellenben azért jött létre, hogy országos és európai parlamenti szinten a pozsonyi és a brüsszeli mandátumokat visszaszerezzük. Nem pedig azért, hogy a Szövetségen belül az MKP átadja a pozícióit, bár vannak ilyen törekvések. Ami jól működött, azon miért változtatnánk? A legnagyobb kérdés az, hogy az MKP meg tudja-e őrizni a Szövetségen belül eddigi pozícióit jövő novemberben”

– tette hozzá a Körkép.sk kérdésére az MKP platformjának elnöke.

A budapesti találkozó legnagyobb eredménye tehát, hogy a felvidéki magyarság nagy többségének választott vezetői osztják a kárpát-medencei magyar pártvezetők álláspontját. Ez pedig úgy szól, hogy egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett. Közös álláspontot képviselnek azzal kapcsolatban is, hogy a 2022-es magyarországi országgyűlési választások tétje, hogy tovább erősíthető-e a magyar nemzeti egység és folytatódhat-e a több mint egy évtizede zajló nemzetépítő munka.

Nincs indok a kormányváltásra

Berényi József ezzel kapcsolatban a Körképnek nyomatékosította, hogy felvidéki magyar szempontból nincs indok a kormányváltásra Magyarországon.

„Mi nem akarunk beleszólni a magyarországi politikai szempontokba. Azt döntsék el a magyarországi választók. Mi a saját szempontunkból tudunk nyilatkozni. Ha ez segít a Fidesznek, az egy dolog”

– magyarázta.

„Az ellenzék esetleges győzelmével egy rendkívül széles koalíció jönne létre, ami megkérdőjelezné a kormányzás hatékonyságát. Az biztos, hogy a határon túli magyarság kérdése rendkívül hátul levő prioritás lenne, ami a jelenlegi kormánynál nincs így”

– zárta Berényi.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »