Pólóval az iskolai erőszak ellen

Pólóval az iskolai erőszak ellen

Az elmúlt időszakban a szlovákiai sajtót jobban uralja az iskolai erőszak témája, mint Magyarországon, de ez nem jelenti azt, hogy az iskolai erőszak ne lenne gond hazánkban is.

Egy konkrét eset, főleg, ha az annyira megrázó, mint a Szenci járásban található annamajori, kendőzetlenül tolja elénk a problémát. Az Új Szó cikksorozatban foglalkozik a súlyos társadalmi kérdéssel, ma is jelent meg cikkünk ebben a témában.  

Magyarországon az iskolaőri rendszerrel (is) próbálják megelőzni az ilyen helyzeteket, de itt is vannak még problémák. Tavaly év végén a Keszthelyi Járási Ügyészség bántalmazás miatt emelt vádat az iskolaőr ellen, a beszámoló szerint ugyanis odament a sorakozó gyerekekhez, és rászólt az egyik ötödikes diákra, hogy maradjon csendben. Az iskolaőr úgy látta, hogy a tanuló nem fogad neki szót, ezért odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, a nyakát megszorította, és azt mondta:  

Hírdetés

Ha nem leszel csendben, te kis taknyos, akkor úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz.” 

Amikor iskolaőr elengedte a fiú nyakát, azt is mondta: „Ha vége lesz az iskolának, az iskola területén kívül úgy fel foglak pofozni, hogy elbőgöd magad.” Ezután elsétált.  

Van tehát ilyen is, de nyilván nem ez jellemző az iskolaőrökre. S van még egy, pozitív példa. A mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Kétnyelvű Általános Iskola a minap az alábbi fotót tette ki a hivatalos honlapjára:  

„Az alatta lévő írás pedig ez: Iskolánk 4. a osztályos tanulói pozitív gondolatokkal ellátott pólókban tanulnak. Karácsonyi ajándéknak kapták a nem mindennapi ruhadarabot, egy póló, de nem akármilyen… 2020-tól létezik az iskolai erőszak és zaklatás elleni világnap az UNESCO döntése értelmében. Erre hívják fel a figyelmet diákjaink. A nap mint nap viselt pólókon lévő pozitív gondolatokkal erősítik egymást. A kezdeményezés a szülők és intézményünk alapítványa támogatásával valósult meg.” 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »