Politológus: Bármilyen más állampolgárságot felvehetünk Ukrajnában, kivéve az oroszt

Politológus: Bármilyen más állampolgárságot felvehetünk Ukrajnában, kivéve az oroszt

Ukrajnában bárki szerezhet kettős állampolgárságot, kivéve az állami szférában dolgozókat. Ugyanakkor orosz állampolgárságot nem veheti fel senki – fejtette ki véleményét Ruszlan Bortnik politikai elemző.

„A kettős állampolgárság bevezetése olyan gyenge államokban, mint Ukrajna, elvileg a helyes megközelítés.

De ez nem vonatkozik az orosz állampolgárságra. Most sok ukrán számára a második állampolgárság lehetőséget kínál a fejlettebb és gazdagabb társadalmi, politikai, jogrendszerekhez való hozzáférésre, lehetőséget arra, hogy jövőt adjanak gyermekeiknek” – mondta a politológus, akit a Golos.ua idéz.

Hírdetés

Bortnik szerint Ukrajna legalizálhatja a kettős állampolgárságot, hiszen ma több millió ukrán rendelkezik más országok állampolgárságával.

„Ezenkívül az elit modern országok állampolgárságával rendelkezik. Emiatt tanácsos bevezetni a kettős állampolgárságra vonatkozó engedélyt más ukrán állampolgár számára is.

Ugyanakkor meg kell tiltani azt az államférfiaknak, tisztviselőknek stb. Ez legyen az alapja elbocsátásuknak és büntetésüknek, hogy itt ne merüljön fel az összeférhetetlenség kérdése. Mindenki másnak pedig annyi állampolgársággal lehessen rendelkeznie, amennyire szüksége van” – mondta.

Mint tudjuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmagyarázta, miért nem vezetheti be az ország a kettős állampolgárságot. Ennek oka az, hogy a megszállt területeken továbbra is osztogatják az orosz személyigazolványokat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »