A legjobb balatoni fehérbornak ismerték el idén a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorláját

A legjobb balatoni fehérbornak ismerték el idén a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorláját

A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. A pincészet egy arany és két ezüst minősítést is kapott a balatoni borok XXI. versenyén.

Zamárdiban tartotta a Balatoni Borok Verseny díjkiosztóját a Balatoni Szövetség. Mint azt Nyitrayné Sárdi Diána, a megmérettetés elnöke, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elmondta, elég nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen 6 borvidék 41 termelője összesen 201 mintát nyújtott be az ítészeknek.

„A borászat igazi művészet. Úgy vélem, minden olyan szakmai rendezvényt, mustrát támogatnunk kell, amely a borfogyasztást, a bortermelést segíti. Ez a verseny is megerősítést adhat mindenkinek, hogy a magyar borok jók, a magyar termelők minőségi és ízletes nedűket készítenek. Tehát érdemes magyar borokat fogyasztani” – hangsúlyozta a balatoni borok versenyének elnöke.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 120 éves egyesületük már 21. alkalommal szervezte meg a balatoni borok versenyét, amely mára rangos, nívós megmérettetéssé nőtte ki magát. „Istennek hálát adhatunk mindennap, hogy ilyen csodálatos vidéken élhetünk, mint a Balaton környéke. És azért is, mert ilyen fantasztikus borok készülnek itt – fogalmazott. – Célunk, hogy minél több minőségi, magas színvonalat képviselő bor készüljön. Minél szélesebb a paletta, minél nagyobb a választék, annál többek érdeklődését tudja felkelteni a balatoni régió.”

A díjkiosztón aztán kiderült, valóban nagyon sok finom, zamatos ital készült az elmúlt időszakban.

Hírdetés

A Veszprémi Érseki Pincészet három borral pályázott, kettő ezüst, egy arany minősítést kapott. A 2023-as Mandorla Savignon Blancot pedig az év legjobb fehér borának választották.

Benesch Antal, az érseki pincészet főborásza az oklevelek és üvegplakettek átvétele után elmondta: az elmúlt három évben rengeteget tettek azért, hogy a Veszprémi Érseki Pincészet borait megismerje a közvélemény és vele együtt a szakma is. Ez a díj a munkájuk egyik legfontosabb elismerése, igazi mérföldkő.

A Mandorla egyébként is sokak kedvence, amelynek egyik titka az eltérő szüretelési időpontok és a gondos feldolgozási mód.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »