Pokoli hurrikánszezon előtt áll Amerika, a Beryl rekordidő alatt pumpálta fel magát 4-es erősségűvé

Pokoli hurrikánszezon előtt áll Amerika, a Beryl rekordidő alatt pumpálta fel magát 4-es erősségűvé

A meteorológusok már korábban megjósolták, hogy az idei hurrikánszezon rendkívül intenzív lesz, de talán még ők sem gondolták, hogy az évad kezdete is rekordokat megdöntve robban be Közép- és Észak-Amerikában. A Bery hurrikán két csúcsot is felállított: egyrészt, még sosem fordult elő, hogy ennyire rövid idő alatt erősödjön fel egy hurrikán 4-es fokozatúra, másrészt, a történelmi feljegyzések alapján az első hurrikán, amely ezzel az erősséggel megjelent az Atlanti-óceánon.

A hurrikánszezon egy hónapja kezdődött, és váratlanul korán elérte a Karib-tengert. A Beryl a Nemzeti Óceán és Légkörkutató Intézet közlése szerint 1851 óta a legerősebb hurrikánná erősödött, mikor elérte a Szél felőli szigeteket, már 4-es volt. Definíció szerint az ilyen hurrikánok 209-251 km/óra közötti állandó szelet produkálnak, 4-5,5 méteres hullámokat korbácsolnak fel.

Grenadánál már 240 kilométer óránkénti sebességű állandó széllel tombolt, károkat okozva az energiaellátásban. A Grenadin-szigeteken, Grenadában, Barbadosszán és Tobagán áradások is voltak.

A Beryl minden idők legkorábban szárazföldet elérő 4-es erősségű hurrikán a történelemben. Erejét a meleg óceánok táplálják, amelyek hőmérséklete most olyan magasan, mintha már a hurrikánszezon csúcsán lennénk – ami szeptemberben van.

Hírdetés

A szezon csúcsa szeptemberre, októberre tehető, majd novemberben véget ér.

A Közép- és Észak-Amerikát sújtó hurrikánok rendszerint a nyár végén, kora ősszel alakulnak ki, a Zöldfoki-szigetek környékén, az északi-szélesség 10. és 20. foka között. A hurrikánok energiáját a meleg óceánok biztosítják. A meleg, párás feláramlásból előbb zivatarfelhők alakulnak ki, majd szupercellák, amelyeket a Föld forgása tovább forgat, és a műholdképekről jó ismert örvénnyé formálja.

A hurrikánok akkor tudnak elég energiát felhalmozni, ha az óceán hőmérséklet 13,5 méteres mélységig (!) eléri a legalább 26 fokot. Ergo, már most túl vagyunk ezen a határértéken, ami rossz hír a hurrikánoknak kitett szigeteknek és országoknak.

Körkép.sk, iMeteo.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »