Pierbattista Pizzaballa OFM január 18-án rendhagyó szentmisét tart a pesti ferences templomban

Pierbattista Pizzaballa OFM bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka állami meghívásra hamarosan hazánkba, Budapestre látogat. Programja keretében január 18-án, csütörtökön 18.30-tól a pesti ferences (Alcantarai Szent Péter-) templomban celebrál szentmisét.

Pierbattista Pizzaballa OFM 2023 október végén a Szentföldön kialakult konfliktushelyzet okán közzétett nyílt levelében bátorságot kért Istentől önmaga és minden keresztény ember számára, és arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak ők is a Szentföld békéjéért. A január 18-án, a pesti ferences templomban 18.30-tól kezdődő, bíboros által celebrált szentmise azért is lesz különleges a helyi közösségek számára, mert a plébánia a szentmisén összegyűlt perselyadományt teljes egészében a szentföldi keresztények javára ajánlja fel.

Pierbattista Pizzaballa olasz származású ferences szerzetes több évtizede szolgál a Szentföldön. 2016-ig a Szentföldi Ferences Kusztódia kusztosza volt, 2020-tól a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus területén élő római katolikus közösségek vezetője, és jelenleg a Szentföldi Katolikus Ordináriusok Közgyűlésének (ACOHL) elnöke is. A bíboros nem először jár Magyarországon, mostani látogatására pedig állami meghívás nyomán kerül sor. Ittléte alatt több kiemelkedő eseményen vesz majd részt – a latin nyelvű szentmisét megelőzően többek között a Pasaréti Közösségi Házban tart előadást (szinkronfordító segítségével) a Szentföld és a szentföldi testvérek helyzetéről. Utóbbi eseményre már minden hely elkelt, ezért a híveknek személyesen találkozni vele egyedül a pesti ferences templomban lesz lehetőségük. Az előadásról a tervek szerint felvétel készül, így azt az érdeklődők élőben követhetik majd közösségi oldalainkon is, illetve utólag is megtekinthetik majd a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány honlapján.

Hírdetés

A ferencesek szentföldi szerepéről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Gellért Sára Mária/Ferences Média

Fotó: Jeruzsálemi Latin Patriarkátus; Reuters/Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »