Peter Pellegrini: Állam, nemzet, család, ember

Peter Pellegrini: Állam, nemzet, család, ember

Peter Pellegrininek, a Szlovák Köztársaság új elnökének az értékrendje az állam, a nemzet, a család és az ember. A társadalmilag elfogadott értékek és a közös jövőkép meghatározása a legjobb előfeltétele annak, hogy a nemzet sikeres legyen a nehéz időkben – mondta beiktatási beszédében, hozzátéve, hogy mindenekelőtt nyugalmat szeretne nyújtani az elnöki palotából.

„Régi politikai meggyőződésem szellemében egy erős államról beszélek, amely a polgárok számára mindig segítség és szolgálat, de soha sem teher.”

– mondta Pellegrini. Az államnak – tette hozzá – képesnek kell lennie arra, hogy „a bölcsőtől a sírig” gondoskodjon az emberekről. Erősnek kell lennie ahhoz is, hogy ott is közbelépjen, ahol a piac csődöt mond, és gondoskodjon a javításról.

Arra is rámutatott, hogy az államnak külsőleg is erősnek kell lennie. Meg kell védenie határait, követnie kell saját nemzetállami érdekeit, és helyet kell követelnie magának a „világ asztalánál”, ahol a közös és fontos döntések születnek.

A nemzet jelentőségét illetően Pellegrini teljes mértékben egyetért a Szlovák Köztársaság alkotmányával. „A nemzet szó soha nem eshet a politikai korrektség áldozatául. Teljes mértékben tisztelem a Szlovák Köztársaság minden egyes polgárát, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartozik” – mondta. Az államfő meggyőződése, hogy a szlovák nemzetnek joga van ahhoz a történelmi tényhez, hogy a demokratikus Szlovák Köztársaságot az önrendelkezés eszközeként hozták létre.

Hírdetés

Pellegrini szerint a család a szlovák társadalom igazi alapsejtje. Alapértékének nem a külső, hanem elsősorban a belső tulajdonságoknak kell lennie. A család annak tagjainak valódi támasza és háttere, az értékek átadásának és az ember formálásának a helye” – jegyezte meg.

Az elnök szerint az állam figyelmének középpontjában az embernek kell lennie. „Nem ugyanazokkal a képességekkel és feltételekkel születünk. De mindenki ugyanolyan esélyt és ugyanolyan kiindulási alapot érdemel” – mondta.

Pellegrini beszéde végén azt mondta: a társadalom állapota végső soron annak minden egyes tagjának a döntésének az eredménye. Szerinte mindenkinek fel kell tennie magának a kérdést, hogyan tud hozzájárulni a társadalom megbékéléséhez. „Ez alapvető feladat, amellyel ma a politikusok, a véleményformálók és a média szembesül. De megtalálni azokat az értékeket, amelyekben társadalmanként egyet tudunk érteni és becsülni, mindannyiunk feladata” – mondta, hozzátéve, hogy elnökként kész mindent megtenni ennek érdekében.

Az államfő kijelentette, hogy a valaha volt második legerősebb, közvetlenül választott elnöki mandátum arra kötelezi őt, hogy minden helyzetben minden egyes állampolgár támasza legyen.

Pellegrini szerint az államelnök az ország szimbóluma, a nép képviselője itthon és a világban, ahogy Szlovákia demokratikus és alkotmányos berendezkedésének szerves része is.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »