Pénteken tárgyal a kormányfõ a tanügyi szakszervezetek képviselõivel

Pénteken 11 órától tárgyal Nicolae Ciucă kormányfő a tanügyi szakszervezetek képviselőivel – közölte szerda este Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Hírdetés

A találkozó előzménye, hogy szerdán a bérköveteléseik nyomatékosítása érdekében kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek a pedagógusok. A szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy amennyiben követeléseiket nem teljesíti a kormány, általános sztrájkot hirdetnek.

Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy az oktatási minisztérium a párbeszéd híve és támogatja a tanárok méltányos bérezését. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok továbbra is a gyermekek érdekeit tartják szem előtt, hangsúlyozva, hogy maga is jogosnak tartja a tanügyi szakszervezetek elégedetlenségét.

A tárcavezető elmondta, hogy a források hiánya miatt volt szükség a pedagógusbérek részleges lefagyasztására. Emlékeztetett arra, hogy a szűkös költségvetési keretek ellenére idén 4 százalékkal nőtt a tanügyi alkalmazottak fizetése, így ezeknek a szintje a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben előírt 32 százalékhoz képest eddig 20 százalékkal emelkedett. „Tehát a tanügyben egy újabb 12 százalékos béremelés van még hátra” – jelentette ki. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »