Pellegrini szerint a vita hozzátartozik a politikához, de a harcnak szabályai vannak

Pellegrini szerint a vita hozzátartozik a politikához, de a harcnak szabályai vannak

Az embereknek nem szabad elfogadniuk azt a hamis nézetet, hogy a vitának el kell tűnnie a politikából. A vita természetesen hozzátartozik a politikához, a politikában helye van a vélemények ütköztetésének, az eszmék és az értékek küzdelmének. Ennek a harcnak azonban meg kell hogy legyenek a szabályai – fogalmazott beiktatási beszédében Peter Pellegrini köztársasági elnök. Szerinte Szlovákiának jelenleg kohézióra, egységre és közös lépésekre van szüksége.

Pellegrini szerint a politikának nem szabad megosztania a családokat, a barátokat és a kollégákat. Nem szabad, hogy a társadalomban fortyogó negatív és romboló érzelmek hajtóerejévé váljon. Nem szabad eltűrni a gonoszság és a gyűlölet szándékos terjesztését. „Ne engedjük, hogy sértegessék a embereket a politikai véleményük miatt. A meg nem értett, csalódott és sértett politikai egóknak mindenekelőtt tükörbe kell nézniük, és nem polgártársaikat és a választókat hibáztatniuk a kudarcért” – jegyezte meg.

Pellegrini a választások eredményének tiszteletben tartására szólított fel, mivel ez a demokratikus rendszer alapja, és előfeltétele annak, hogy a politikai vitákat a szavazóhelyiségekben, ne pedig fegyverrel, a tereken rendezzük le.

Hírdetés

Pellegrini úgy fogalmazott, már évek óta mondja, hogy Szlovákiát egy magas mentális fal választja ketté, amely mögül két különálló társadalmi csoport kiabál egymásnak. „Mostanra vér fröccsent erre a falra. És ha soha többé nem akarunk ilyet, közösen kell lebontanunk ezt a falat” – mondta. Az elnök úgy véli, ha összetartunk, minden kihívást jobban lehet kezelni, és Szlovákia történelme azt mutatja, hogy ez lehetséges. „Ha az inspirál bennünket, ami a múltban már sikerült, akkor nemcsak versenyezni tudunk a világ legfejlettebb országaival, hanem sikereket is elérhetünk ebben a versenyben” – mondta, és hozzátette, mindig valamiért, és nem valami ellen kell tennünk.

Az államfő a kölcsönös megértést és a megbékélést tekinti alapnak ahhoz, hogy az emberek életébe visszahozzuk a bizonyosságot, hogy újra szilárd alapokon nyugodjon az életük.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »