Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

Elásott ezüstkincseket találtak a Tisza-tónál

Ezüst edényeket és érméket találtak a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Nemzeti Régészeti Intézet Tisza-tó melletti kutatási projektjében az idei feltárási időszakban. Az ezüstkehelyből és ostyatartóból álló szertartási edények a 13-14. századból származhatnak, a tárgyak egy elhunyt kezében voltak. Minden valószínűség szerint egy sír részéről van szó, a pontos eredményekhez azonban még további ásatások szükségesek.

Az MNMKK Nemzeti Régészeti Intézete kiemelt figyelemmel kutatja a magyar történelem kulcsfontosságú, sorsfordító eseményeinek helyszíneit. Ennek egyik állomása az 1596-os, Mezőkeresztes mellett zajló ütközet területeinek azonosítása, az ütközethez kapcsolható tárgyi anyag gyűjtése és értelmezése.

Hírdetés

A helyszínen 70 darab ezüstérméből álló bécsi fillér (dénár) kincsleletet fedeztek fel, a 13-14. században elrejtett pénzeket a közösségi régészeti program önkénteseivel végzett kutatás során derítették fel Bakos Gábor régész vezetésével.

A kincset alkotó bécsi dénárokat az osztrák hercegek bocsátották ki, elterjedt összefoglaló nevükkel ellentétben nemcsak a bécsi, hanem az ennsi és a bécsújhelyi verdékben is előállították őket. Az intenzív kereskedelmi kapcsolatok révén forgalmuk az 1200-1300-as években a Magyar Királyság területére is kiterjedt.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »