Pellegrini: Nem félünk szuverén hangon megszólalni az EU-ban és a NATO-ban

Pellegrini: Nem félünk szuverén hangon megszólalni az EU-ban és a NATO-ban

Pellegrini: Nem félünk szuverén hangon megszólalni az EU-ban és a NATO-ban Kulcsár Péter2024. 06. 15., szo – 14:18

Szlovákia szilárd része az Európai Uniónak és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, de soha nem fog félni szuverén hangon megszólalni ezekben a szervezetekben – mondta beiktatási beszédében Peter Pellegrini köztársasági elnök. Azt ígérte, egyesíti Szlovákiát, egy egységes és összetartó nemzet vízióját kínálja. Erős és gondoskodó állam megteremtésére akar törekedni.

„Egyesíteni fogom Szlovákiát, ahol különböző nemzetiségű, vallású, világnézetű, irányultságú és rasszhoz tartozó emberek élnek együtt. Keresni fogom a módját, hogy minden embernek megadhassam az összetartó közösség érzését, amely képes összefogni és hazáját egy jobb jövő felé mozdítani” – mondta Pellegrini.

Olyan egységes és összetartó nemzet vízióját szeretné felkínálni, amely képes összefogni egy közös célért, és kiállja az összehasonlítást a világ legsikeresebb országaival. Békés és méltóságteljes élet vízióját akarja felajánlani Szlovákia minden lakosa számára.

Hírdetés

„Szlovákia nemzeti érdekei fontosabbak lesznek számomra, mint a hírességek tapsa, a sajtó általi ünneplés, vagy a világ vezetőinek dicsérete” – jelentette ki az államfő, és azt ígérte, számára  mindig a magabiztos és büszke Szlovákia, a nép, a nemzet és az állam lesz az első.

Pellegrini azon szeretne dolgozni, hogy minden szomszédunkkal – Csehországgal, Lengyelországgal, Ausztriával, Magyarországgal és Ukrajnával – egészséges viszonyt alakítson ki. „Segíteni akarunk Ukrajnának, hogy egy igazságos békének, és az azt követő újjáépítésnek örülhessen – jegyezte meg.

Pellegrini azt mondta, olyan erős és gondoskodó állam megteremtésére törekszik, ahol a születéstől a méltóságteljes öregkorig az ember van a középpontban. Az államnak – mondta – a társadalmi igazságosság elve alapján kell működnie, és segítenie kell mindenkinek, akinek erre szüksége van.

„Olyan politikára fogok törekedni, amelyben a kultúra, a tisztelet és a méltóság uralkodik” – jelentette ki, és hozzátette, nem akar olyan politikát, amelyben az a döntő, ki kiabál a leghangosabban, vagy ki sértegeti a legjobban politikai ellenfelet. Szerinte annak kell döntőnek lennie, ki képes az emberekért dolgozni és betartani az ígéreteit.

Szeretné felajánlani, hogy az elnöki palota olyan hely legyen, ahol megszülethet Szlovákia hosszú távú jövőképe, ahol egy asztalhoz ülhetnek a rivális politikai pártok és valódi szakértők, hogy az elkövetkező évtizedekre vonatkozó elképzelésekről beszéljenek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »