Pellegrini letette az elnöki esküt

Pellegrini letette az elnöki esküt

Peter Pellegrini letette az alkotmányban előírt elnöki esküt a parlament Szlovák Filharmónia épületében megtartott ünnepi ülésen, Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke előtt, és átvette a köztársasági elnöki hivatalt. Fiačan az alkotmány értelmében megerősítette a hivatali esküt, ezzel Pellegrini hivatalba lépett.

„Becsületemre és lelkiismeretemre hűséget esküszöm a Szlovák Köztársaságnak. Gondoskodni fogok a szlovák nemzet, a Szlovák Köztársaságban élő nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok jólétéről. Munkámat az állampolgárok érdekeit szem előtt tartva fogom végezni, az alkotmányt és a törvényeket betartom és megvédem” – idézte Pellegrini az ország alkotmányát. Ha megtagadná, vagy fenntartásai lennének az eskütétellel kapcsolatban, az Alkotmány értelmében az elnökválasztás érvénytelen lenne, és nem lehetne államfő.

Hírdetés

***

Peter Pellegrini új köztársasági elnök az államot, a nemzetet, a családot és az embert tartja értéknek. A társadalmilag elfogadott értékek és a közös jövőkép meghatározása a legjobb alap ahhoz, hogy nehéz időkben is boldoguljon a nemzet – fogalmazott beiktatási beszédében.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »