A vártnál gyorsabban apad a Duna, másfél-két nap alatt levonul az árvíz – a nap hírei

A vártnál gyorsabban apad a Duna, másfél-két nap alatt levonul az árvíz – a nap hírei

Jövő héten Budapesten tárgyal az ukrán külügyminiszter. Európa-szerte jelentősen emelkedik a kávé ára

A vártnál gyorsabban apad a Duna, másfél-két nap és az ország fellélegezhet, az árvíz levonul – jelentette ki a miniszterelnök az operatív törzs ülése után. Orbán Viktor a 2013-asnál jóval kevesebbre, 5 milliárd forint alattira becsülte az idei árvízi védekezés költségeit. Hozzátette, a kormány vizsgálja, hol érdemes még állandó védművet építeni.

Magyarország is kaphat az árvíz sújtotta országoknak szánt 10 milliárd eurós uniós támogatásból – közölte az Európai Bizottság. A testület szóvivője elmondta, bármely árvízkárt szenvedett tagállam kérhet uniós támogatást, ha felméri a károkat, és benyújtja az erről szóló adatokat a bizottsághoz.

Lajtoskocsival viszik az ivóvizet Dunabogdány térségébe, mert az árvíz miatt szennyeződtek az ottani kutak – közölte a belügyminiszter-helyettes. Rétvári Bence az operatív törzs ülése után úgy vélte, hogy egy-két napon belül a klórozásnak köszönhetően újra iható lesz a csapvíz.

Megkezdte az árvíz miatt biztonsági okból kikapcsolt áramszolgáltatás visszaállítását az E.ON. Ez több mint 220 helyet és 2.200 ügyfelet érint: Esztergomban, Kisorosziban, Nagymaroson, Pilismaróton, Szentendrén, Budakalászon és Budapest több kerületében.

A fővárosban a tervek szerint csütörtökre végeznek a budai és pesti rakpartok árvíz utáni takarításával – mondta az FKF köztisztasági divízió főigazgatója. Előzőleg Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, a metróközlekedés már helyreállt a Batthyány téren, az árvíz miatt nem közlekedő villamosok újraindításához azonban még kell pár nap.

A nettó átlagkereset 438.400 forint volt júliusban, csaknem 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH adataiból. A nettó kereset mediánértéke 362.900 forintot ért el. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint júliusban a fizetések vásárlóereje 9,4 százalékkal nőtt.

Nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe a Tisza párt elnöke. Magyar Péter jelenleg az Európai Parlament tagja, miután a június 9-ei választások után úgy döntött, hogy felveszi ottani mandátumát. Magyar Péter ismertette annak a 10 embernek a nevét, aki képviseli majd pártját Budapesten.

Hírdetés

A kormány benyújtja az Országgyűlésnek azokat a törtvénymódosításokat, amelyektől az Erasmus-program magyarországi újraindulását reméli– jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter. Hankó Balázs az InfoRádió Arén című műsorában elmondta: Brüsszeltől továbbra sem kaptak választ azokra a javaslatokra, amelyeket a témában tavaly novemberben nyújtottak be az uniós kifogásokra válaszul.

Európa 40 százalékát érintette idén az aszály, ami a fejlettebb technológiai szintű országokban is gondot okoz – ismertette a Kék Bolygó podcastban az agrárminiszter. Nagy István elmondta: a víz megőrzése érdekében sikerült földeríteni 447 sík- és dombvidéki tározó lehetséges helyét, megteremtették 8 ideiglenes víztározó lehetőségét is, amelybe 5 millió köbméter vizet tudnak betárazni.

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idei szélsőséges időjárást. Az összeget az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszeréből bocsátanák a tagországok rendelkezésére.

Több mint egymilliárd eurót hagyott jóvá a tavalyi árvízkárok enyhítésére több uniós országban az Európai Unió Tanácsa. Olaszország csaknem 450, Szlovénia 429, Görögország 101,5, Franciaország 46, míg Ausztria 5,2 millió euróhoz jut.

Lengyelországban a hadsereget is bevetik az árvízkárok felszámolására. A katonák az utak és a hidak újjáépítésében, az áramellátás helyreállításában, a civil lakosság támogatásában segítenek.

Németországban az exit poll adatok szerint a szociáldemokraták nyerték meg a brandenburgi tartományi választásokat. A ZDF közszolgálati adó mérése szerint az SPD 31,8 százalékot szerzett, majdnem 3 százalékkal többet, mint a szélsőjobboldali AfD. A harmadik helyre a szélsőbaloldali BSW futott be 12 százalékkal.

Csehországban lemondott a kormánykoalíciós Kalózpárt elnöksége, miután a párt gyenge eredményt ért el a regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson. A 13 regionális önkormányzati közgyűlésben eddig a kalózoknak 96 képviselőjük volt, de a hét végi választások után háromra csökkent a számuk.

Jövő héten Budapesten tárgyal az ukrán külügyminiszter. A várható témák között kiemelt helyen szerepel a kisebbségi törvény – nyilatkozta az Indexnek az ENSZ közgyűlésén részt vevő magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, New Yorkban várhatóan kétoldalú találkozókon kínai és orosz kollégájával is egyeztet.

Európa-szerte emelkedik a kávé ára, miután a két legnagyobb kávétermesztő országot az elmúlt időben katasztrófák érték – írja az EuroNews. A Nemzetközi Kávé Szervezet arról számolt be, hogy az árak 2024 harmadik negyedévében mintegy 20 százalékkal emelkedtek.

69 éves korában meghalt Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója. 2005 és 2006 között a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a Clevelandi Egyetemen, a Northwestern és a Columbia Egyetemen is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »