Pellegrini beszélt Ficóval a kórházban

Peter Pellegrini megválasztott államfő meglátogatta a besztercebányai kórházban Robert Fico miniszterelnököt.

Elmondta, hogy az egészségi állapota még mindig rendkívül súlyos, és csak pár percig tudtak egymással beszélni. Újságírói kérdésre közölte, biztosította a kormányfőt arról, hogy mellette állnak. Hozzátette, Fico rendkívül kimerült, ezért sokat nem tartózkodhatott nála az intenzív osztályon.

„Átléptünk egy vörös vonalat Szlovákiában” – mondta Pellegrini, aki szerint Robert Ficót csak egy hajszál híja választotta el a haláltól. „Elég lett volna, ha azok a lövések néhány centiméterrel arrébb érik, és ma már másról beszélnénk” – közölte. A leendő államfő arra kérte a polgárokat, hogy utasítsák el az erőszakos cselekményeket.

Hírdetés

Egy politikailag túlságosan befolyásolt egyén úgy döntött, hogy merényletet követ el, csak azért, mert nem ért egyet azokkal a lépésekkel, amelyeket a Robert Fico által vezetett kormány tesz – mondta.

Pellegrini úgy gondolja, jelenleg nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Robert Fico túl van az életveszélyen. A megválasztott államfő elárulta, miután régóta személyes kapcsolatot ápol a kormányfővel, ezért privát beszélgetést folytatott vele, de mivel Fico fáradt volt és gyógyszerek hatása alatt állt, ezért csak néhány szót váltottak.

A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková szerint Robert Ficón a mai nap folyamán már nem fognak elvégezni egy újabb műtétet, és egy másik intézménybe való átszállítás sem szükséges.

Utóbbival kapcsolatban hétfőn szakértői konzíliumot tartanak, amelyen megszülethet a végső döntés. Lapuníková hozzátette, erről magát a miniszterelnököt is megkérdezik majd, hiszen érthető módon Fico közelebb szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez. A korházigazgató elárulta, a szerdai műtét során a Szív- és Érrendszeri Megbetegetések Közép-Szlovákiai Intézetének szakembereit is a kórházba hívták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »