Pedofil bűnözőket sikerült azonosítani

Gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló képek és videófelvételek elemzése hat, kiskorúak szexuális kizsákmányolásában vétkes bűnöző azonosításához vezetett – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szerdán.

A közlemény szerint az Europol által 2017-ben indított, a gyermekbántalmazás megelőzését és felszámolását célzó kezdeményezés keretében 2023 végéig több mint 28 ezer bejelentés érkezett.
   

Hírdetés

A bejelentések alapján a nyomozók 127 esetben tudták azonosítani azt az országot, ahol az elemzett fotók, vagy videóanyagok tanúsága szerint a gyermekek szexuális kizsákmányolása történt. A bejelentések lehetővé tették a nemzeti hatóságok számára, hogy azonosítsák és büntetőeljárást indítsanak a gyermekbántalmazás hat elkövetője ellen, emellett 26, szexuális zaklatás áldozataivá vált, több esetben négyévesnél fiatalabb gyermeket sikerült megmenteni – írták.
   
Elmondták, a szakemberek képkockáról képkockára vizsgálják át a lakossági bejelentésekben szereplő fényképeket és videókat, hogy találjanak bármit, ami az áldozat származásához, tartózkodási helyéhez vagy személyazonosságához vezethet. Egyes háttérelemek, például utcaképek, tévéműsorok vagy logók könnyen felismerhetők, míg mások nehezebben, illetve gyakran országspecifikusak.
   
Arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képi és videóanyagok előállítása és terjesztése egyre nagyobb mértékben támaszkodik az internetre, ami hozzájárul e bűncselekmény könnyebb terjedéséhez. Mára a telefonkamera váltotta fel az elmúlt évtizedek bonyolult forgatási módszereit, lehetővé téve az elkövetők számára, hogy szinte egyszerre készítsenek és terjesszenek anyagokat. A bűnözők végpontok közötti titkosítási alkalmazásokat használnak a gyermekbántalmazással kapcsolatos tartalmak cseréjére és megosztására.
   
A technológiai fejlesztések akadályozzák a nyomozók erőfeszítéseit az áldozatok és az elkövetők azonosítására. Ezenkívül a mesterséges intelligencia által generált képek tovább bonyolítják a gyermekek védelmére irányuló erőfeszítéseket – közöléték.
   
Az elmúlt három évben az Europol vonatkozó kép- és videóadatbázisa több mint 20 százalékkal bővült – írták.
   
Az uniós rendőrségi együttműködési szervezet kiemelte: az erőfeszítések ellenére sok áldozat azonosítatlan marad. Minden információ számít, ami segíthet a bűnüldöző hatóságoknak azonosítani, megtalálni és megmenteni a gyermekeket a folyamatos bántalmazástól – tették hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »