Parlamenti hétfő – Rengeteg kérdése lesz az ellenzéknek

Parlamenti hétfő – Rengeteg kérdése lesz az ellenzéknek

Hétfőn ismét összeül az Országgyűlés. Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten.

Az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Határozathozatalok ezúttal nem lesznek, kérdések és azonnali kérdések azonban igen.

A Fidesz–KDNP-sek a többi között a magyar uniós elnökségről és a Gondosóra programról szeretnének többet megtudni. Az ellenzék egyebek mellett a lakáshelyzetről, az állami gondozottak zsebpénzéről, a csecsemők ingyenes SMA-szűréséről, a koronavírus-járványból visszamaradt lélegeztetőgépek értékesítéséről, a gyermekszegénységről, a speciális nevelési igényű gyermekek utazási támogatásáról, a termőföldek védelméről, a kegyelmi botrányról, az akkumulátorgyárakról, a HÉV-ek felújításáról, a kisiskolák sorsáról és a méhészek problémáiról faggatja a kormányt.

Utóbbiról azóta vitatkoznak sokat, mióta a kormány újra engedélyezte az ukrán méz behozatalát. „Az ukrán méz letöri a felvásárlási árakat, melyek következtében azok a termelési költség alá kerülnek, és így már eladni sem éri meg az első osztályú magyar mézet” – sérelmezte korábbi parlamenti felszólalásában Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője. A kormány szerint a problémát nem az ukrán, hanem a kínai méz okozza – mondta Nagy István agrárminiszter. „A karácsonyi ünnepi főszezonban is tartottuk a tilalmat, a méhészeti ágazattól februárban azonban olyan jelzéseket kaptunk, hogy a vegyes méz elfogyott, illetve az adott piaci áron nem eladó. A tilalmi intézkedést azért vontuk vissza, hogy a mézágazat ne omoljon össze” – magyarázta.

Hírdetés

Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten

Az igazságügyi bizottság kedden 28 ellenzéki indítványt tárgyal meg, amelyek egyebek mellett a közvetlen államfőválasztásról, a köztársasági elnök kegyelmi döntéseinek nyilvánosságáról, a végrehajtói tevékenységről, a méltóságteljes életvégi döntésekről és a gyermekvédelmi rendszer megreformálásáról szólnak.

A népjóléti bizottság keddi napirendjén egyebek mellett az ápolási díjjal, a szociális ellátással, a tömeges kihűlések megelőzésével, a kórházi fertőzések visszaszorításával, a lakhatási válsággal, a véradással, a családi pótlékkal, a menstruációs szegénységgel és a gyermekvédelemmel összefüggő előterjesztések szerepelnek.

A honvédelmi és rendészeti bizottság szerdán a tűzoltókat, a lőfegyvertartókat és a kéményseprőket érintő javaslatokat tárgyal meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »