Párbeszéd a liturgiáról: Az egység vágya

Gérecz Imre OSB liturgikus sorozatának első részét olvashatják.

Az évközi 23. vasárnap misekönyörgései az istengyermekség távlatába helyezik azokat, akik Krisztus tanítványaiként az Egyházzal együtt imádkoznak. Fogadott gyermekekként szólítjuk meg bennük az Atyát, akihez keresztségünknél fogva tartozunk. Ő az igaz jámborság és békesség szerzője, aki egyszülött Fia által megváltott minket a bűn és a halál kilátástalanságából, és azóta sem szűnik meg az Ige és a szentségek által éltetni és táplálni bennünket. Szeretnénk gyermeki ragaszkodással, tisztelettel és hálával közeledni hozzá. Így kérünk tőle erőtlenekként megerősítést, életutunkon zarándoklókként útmutatást, az egyszülött Fiú fogadott testvéreiként pedig minél teljesebb részesedést az isteni élet örökségéből.

A vasárnapi misekönyörgések azoknak a megkeresztelteknek az imádságai, akik megérezték Isten vágyakozását a nekünk felkínált egységre, és engedik, hogy a liturgia bennük ki is alakítsa ezt a zsigereinkig hatoló Istenhez tartozást. Az utolsó vacsorán az eucharisztikus ünneplést megalapító Jézus vágyakozása ez, aki Pál apostol Onezimuszról Filemonnak írt szavai szerint jár közben értünk az Atyánál: „Fogadd őt úgy, mint engem” (Filem 1,17).

Erről a vágyról és formálódásról szól Ferenc pápa június végén közreadott levele, amelyben a liturgia teológiai értelmét fejti ki számunkra. Ahogyan a pápa a levél 41. pontjában fogalmaz:

Hírdetés

„Ebben az értelemben a liturgia nem a »tudásról« szól, és a liturgia célja elsősorban nem pedagógiai, még ha nagy pedagógiai értéke is van. A liturgia inkább a dicsőítésről szól, a Fiú Húsvétjáért való hálaadásról, akinek megmentő ereje eléri életünket. Az ünneplés arról a valóságról szól, hogy nyitottak vagyunk a Lélek működésére, aki addig működik általa, amíg Krisztus ki nem alakul bennünk (Vö. Gal 4,19). Formálódásunk teljessége a Krisztushoz való hasonulásunk.”

Engedjük, hogy a liturgia és Ferenc pápa tanúságtétele beleállítson a liturgia Krisztus felé vezető sodrásába, aki a saját életében szeretne részesíteni bennünket!

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »