Pandémia idején is sokan igénylik a házszentelést: óvintézkedések mellett, kérésre megáldják a hajlékokat a katolikus papok

Pandémia idején is sokan igénylik a házszentelést: óvintézkedések mellett, kérésre megáldják a hajlékokat a katolikus papok

A járványügyi óvintézkedések betartásával, maszkkal, a távolságot megtartva a hívek kérésére idén is megáldják a hajlékokat a katolikus papok. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség közölte, minden lelkipásztor bölcs belátására bízzák, hogy a házszenteléseket személyesen végzik-e el. Ha valaki idén nem akarja a személyes részvételű házszentelést, az el is halasztható. Január 10-én délben Kovács Gergely érsek online közvetítéssel, élőben végzi el a házszentelést.
Személyes részvételű is lehet az idén a házszentelés, de ahol a járványhelyzet miatt korlátozottabbak a lehetőségek, ott el is halasztható. Ahol a háziak nem óhajtják, hogy a pap a házba lépjen, de szeretnék, hogy a ház legyen megáldva, közösen imádkoznak az udvarban vagy a bejárat előtt – írta körlevelében Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség. Az érsekség honlapján az szerepel,

minden lelkipásztor bölcs belátására bízzák, hogy a házszentelésekkel kapcsolatban idén melyik lehetőséget alkalmazza egyházközségében.

Ha a hívek igénylik a házszentelést, az a javaslat, hogy szenteltvízzel hintsék meg a hívőket és a ház falait, kérve a Jóisten áldását a családtagokra. Ez történhet a megszokott módon, ez esetben a házszentelők és a háziak is maszkot hordanak, kérés, hogy fertőtlenítsék a kezüket, a kísérők létszámát csökkentsék, és mellőzzék a kézfogást. „A papok beszéljék meg az egyháztanácsosokkal, hívekkel, és ha nem óhajtják, akkor halasszák el a házszentelést egy későbbi időpontra” – olvasható az érsekség honlapján.

Szőcs Csaba, a Kolozs megyei Szászfenesen szolgáló plébános megkeresésünkre elmondta, mivel az érsek úr plébániai hatáskörbe utalta a kérdés eldöntését a helyi körülmények eltérései miatt, ők azokhoz mennek csak házszentelni, akik ezt kifejezetten kérik.

– mondta el a plébános. Arra is kitért, a Kolozs megyei településen várakozásán felül sokan kérik a szentelést, bár ezúttal kevesebb helyre látogatnak el, mint máskor.

„Az emberek fontosnak tartják a házszentelést, illetve mi tartjuk fontosnak, hogy járványidőben közösen vállaljunk felelősséget. Mindent aszerint végzünk, ahogyan a körlevélben az érsek úr megszabta: nincsen kíséret, csak a kántorral megyünk ketten, nem viszünk ministránsokat, nem történik egyházi hozzájárulás fizetése, keresztcsókolás sem. Maszkviselés és távolságtartás kötelező” – hívta fel a figyelmet Szőcs Csaba. Kérdésünkre, hogy a karácsonyi ünnepeken milyen volt a hívek személyes részvétele a szertartásokon a korábbi évekhez képest, Szőcs Csaba azt mondta, valamivel kevesebben voltak, de az előző hónapokhoz képest kifejezetten többen.

Az előírásoknak megfelelően és a személyes érintkezés kizárásával, de a hagyományos módon bonyolítják le Csíkszeredában a házszenteléseket. Darvas Kozma József címzetes esperes, a csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplom plébánosa közölte,

Hírdetés

a helyi papok úgy döntöttek, hogy a hagyományos módon fogják megtartani a házszenteléseket.

„A ministránsok és a csengettyűsök kevesebb létszámban segítik majd a munkát, továbbá védőmaszkot fognak viselni” – jelezte az esperes, kiegészítve, január 2–6. között lesz Szent Kereszt-plébániához tartozóknál a házszentelés. Mint mondta, fontosnak tartották, hogy ismét személyesen is ellátogathassanak a hívek otthonába. „A korlátozások, lezárások, a karantén nagyon elszigetelte az embereket, itt leginkább az idősekre gondolok, akik még az unokákkal is kevesebbet tudtak találkozni. De a pedagógusok, kisgyerekek és mi, papok is igényeljük a személyes találkozás élményét” – mondta a plébános. Kitért arra is, a legutóbbi házszentelés alkalmával több mint háromezer családnál jártak a plébánia területén.

A tömbházakba való belépésnél minden alkalommal kezet fertőtlenítenek, a megszokott kézfogást mellőzni fogják, továbbá a család a saját feszületét tegye az asztalra, és azt csókolja majd meg tisztelete jeléül

– osztotta meg a betartandó szabályokat.

Az utcák szerinti beosztás elérhető a plébánia Egyházközségi Apostol kiadványában, továbbá a Dkjozsef.blogspot.com weboldalon. Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia főesperes-plébánosa is megerősítette, ugyan kevesebb létszámú ember fogja segíteni a házszentelést, de lényegi változások nem lesznek a korábbi évekhez képest. „Négy nap alatt hat csoporttal fogjuk meglátogatni a híveket, és megszentelni a hajlékokat. Az utcák szerinti beosztás programjának elkészítése még folyamatban van, hamarosan közöljük a Szentágoston.ro honlapon” – mutatott rá Bálint Emil.

„Január 10-én, Urunk megkeresztelkedése ünnepén, délben 12 órakor a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldalán, valamint a Templom.ro oldalon követhető online módon a házszentelés, amelyet személyesen fogok elvégezni. Ugyanolyan formában fog történni, mint húsvétkor a barka- és ételszentelés” – írta Kovács Gergely érsek körlevelében, a dokumentum az érsekség honlapján található.

Mint a levélben szerepel, akik így szeretnének áldásban részesülni, fehér abrosszal leterített asztalra tegyék ki a keresztet, gyújtsák meg a gyertyát, és kis edénybe tegyenek vizet. Az áldás után hintsék meg a házat a szenteltvízzel, és a Krisztushoz való tartozásunk jeleként csókolják meg a szent Keresztet. Amint a katolikus lexikonban a házszentelésről szerepel,

vízkereszt napján, január 6-án, illetve vízkereszt hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat.

Az ajtó szemöldökfájára krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit. Más értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűje: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »