Palántákat kapott a Katolikus Karitász

Palántákat kapott a Katolikus Karitász

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) zöldségpalántákat adományozott a Katolikus Karitásznak. Május 28-án a Budatétényi Rózsakertben tartott átadáson tizenegy egyházmegye részesült a több mint tízezer palántából. Az adományt Écsy Gábor országos igazgató vette át.

A Budatétényi Rózsakert Magyarország legnagyobb rózsagénbankja, valamint az ország egyik legszebb és legértékesebb, Márk Gergely gyűjtéséből született rózsakertje. A rozárium hétezer rózsája között tartották a Katolikus Karitász és a MATE részvételével a sajtótájékoztatót, melyen 10 500 cukkini-, paprika-, paradicsom-, uborka- és zellerpalántát adott át a MATE a Karitásznak.

Az egyetem nevében Gyuricza Csaba rektor köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, az idei az ötödik alkalom, hogy az egyetem palántákkal támogatja a Karitászt. A Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoport munkatársai, valamint a MATE hallgatói saját nemesítésű magokból neveltek több mint tízezer palántát. A rektor hangsúlyozta, az oktatás, kutatás és innováció mellett az egyetem számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, amit a programban való részvétellel is tanúsít. A palánták tizenegy egyházmegyében hatszáz rászoruló család hosszú távú élelmezésében nyújtanak majd segítséget. Az egyetem célja egyrészt kifejezni szolidaritását, másrészt ráirányítani a figyelmet az öngondoskodás fontosságára.

Écsy Gábor örömét fejezte ki, hogy a MATE és a Karitász között megalapozott kapcsolat épült ki. „Köszönet illeti az egyetemet a támogatásért, sok-sok munkaóra és sok szorgos kéz munkája tette lehetővé az adományozást” – mondta Écsy Gábor. A palánták sok család mindennapi megélhetésében fognak segíteni, különösen nagy ennek a jelentősége a Felzárkózó települések programban (FeTe) részt vevő falvakban. „Reméljük, hogy a mag jó földbe kerül, és bőséges termést hoz” – zárta köszöntőjét az országos igazgató.

Hírdetés

Ujvári Mónika a Váci Egyházmegyei Karitász képviseletében vette át az adományt. Kérdésünkre elmondta, egyházmegyéjében nagy az érdeklődés a program iránt, tavaly 230, idén 334 volt a részvételre jelentkezők száma. Mónika nemcsak szervezi az akciót, hanem mint gyógynövénytechnológus- és kertészmérnök-hallgató szakmailag is tudja segíteni a résztvevőket.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, négy éve indult együttműködésük a Katolikus Karitásszal. A MATE ugyancsak négy évvel ezelőtt négy nagy egyetem integrációjával jött létre, ma öt városban rendelkezik campusszal, képzési kínálata a teljes agrártudományi hálózatot lefedi, s ezzel Közép-Európa legnagyobb agrárfókuszú felsőoktatási intézménye. Portfóliójuk az alapanyag-előállítástól kezdve az élelmiszergyártásig mindenre kiterjed.

Intézményeikben 14 500 hallgató tanul, ötödük külföldi, összesen 102 országból. A rektor hangsúlyozta, a digitalizáció, a robotika nyújtotta új technológiák megjelenésének köszönhetően ma már másról szól a mezőgazdaság, mint akár öt éve. Ezekkel az új technológiákkal népszerűvé tudják tenni a mezőgazdaságot, amit a rekordszámú jelentkezés is bizonyít. „Létkérdés az élelmiszer-előállítás, és ahhoz, hogy ki tudjuk használni adottságainkat, jó szakemberekre van szükség” – mutatott rá képzéseik népszerűsítésének jelentőségére Gyuricza Csaba.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »